ČETVRTI PROTEST BIVŠIH RADNIKA FABRIKE KABLOVA – TRAŽE SMENU RUKOVOSTVA I SINDIKATA

5
Dragan Milanović

JAGODINA-Nekoliko stotina bivših radnika Fabrike kablova iz Jagodine održali su četvrti protest u centru tog grada sa zahtevima za isplatu dugova i smenu rukovodstva. Oni traže poštovanje potpisanih ugovora.

-Zahtevamo smenu generalnog direktora Ratka Vučurovića i preispitivanje njegovog rada, kao i preispitivanje rada Samostalnog sindikata. Kontrolu Inspekcije rada, kao i da nadležne inspekcije obave finansijske provere. Posle toga da se omogući povratak bivših radnika u Fabriku kablova, kaže predsednik Organizacionog odbora protesta Dragan Milanović.

Bivši radnici zahtevaju sistemsko rešenje za svoj položaj, te isplatu jednokratne pomoći nezaposlenima.

– Najodgovorniji za ovakvo stanje je generalni direktor Vučurović i zato tražimo njegovu odgovornost. Ministar  Goran Knežević je rekao da fabrika treba da radi i očekujemo njegov odgovor na naše zahteve za pet dana, rekao je Milanović

Bivši radnici zahtevaju isplatu tri zaostale zarade, povezivanje radnog staža  za pet godina, isplata jubilarnih nagrada, putnih troškova, razlike u zaradama do granske cene rada, kao i ostala dugovanja. Sa druge strane poslovodstvo i sindikat ističu da će isplata tri zarade biti rešena UPPR i da to zavisi od suda, dok će ostali dugovi  biti konvertovani u akcije preduzeća, a što se tiče nepovezanog radnog staža to je regulisano Uredbom Vlade Srbije. Bivši radnici će se u sredu ponovo okupiti ispred poslovne zgrade tog preduzeća ,,komercijale” u 10 sati.

 

5 Komentari

  1. Kako moze neko ko je uzeo socijalni program i napustio fabriku da trazi povratak na posao, da li je to fer prema kolegama koji to nisu uzeli i ostali da rade, ostali zahtevi bi trebali biti provereni i ispostovani, ali ovo sa povratkom mi je stvarno cudno.

  2. nisam ja vucurovicev covek, cak i nisam u fabrici, i lepo kazem da su dugovanja nesto cime se treba pozabaviti i resiti i smeniti kompletno rukovodstvo ali mi je malo cudno da se uzme novac za odlazak a sada bi da se vrate na posao, pitam da li je to fer prema kolegama koji su ostali u firmi i kakav bi to razdor stvorilo medju kolegama

  3. Neka vrate novac koji su uzeli pa neka se vrate na posao. Mislili su propasce fabrika bez njih ..samo oni umeju da rade na starim masinama…u medjuvremenu potrosili pare..fabrika radi dalje sa drugim ljudima koji hoce da rade a oni na ulici jer su sami tako izabrali…zalite se sad onima koji su vas navlacili da odete…niko nije nezamenljiv…samo je drcnost bezgranicna….a da treba onaj da se promeni ..pa treba!

  4. Jos nesto, da je Vucurovic odavno trebao da ode, trebao je, drzali su ga direktori i odbori, kada se udarilo u zid e onda hajde da nesto menjamo, vecina radnika je tada uzela novac (bedna suma u odnosu na preostale godine) i resila da napusti firmu, ali sada tu postoji drugi problem, privatni sektor, radnici fabrike nisu bili svesni ili nisu hteli da shvate da je kod privatnika jos gore, duplo vise posla za isto ili manje para, ja sam 19 godina u privatnom sektoru, gazde rade kako i sta hoce, a fabrikanti koji su napustili firmu sa otpremninama ( a drugar iz fabrike mi je rekao da nista nije bilo na silu, da su cak pojedinci moljeni da ostanu od strane tog istog Vucurovica) su nazalost novac potrosili, vecina nije nasla alternativu i sada su u problemu, zalosno je to, ali nemojte kriviti samo drugog za to stanje, velikim delom ste Vi radnici odlucivali u kom smeru cete ici dalje. Ja bih stvarno voleo da Vam se resi pitanjer dugovanja i da dobijete Vasa potrazivanja jer je ta fabrika i njeni radnici Jagodinu izgradila, bilo bi lepo da i ta fabrika nastavi da radi, uz pivaru je simbol Jagodine a i valjda nam je u amanet da nesto ostavimo nasim pokoljenjima a ne da ostavimo samo pustos iza sebe

Ostavite komentar

7 + sedamnaest =