EPS IZIGRAO RESAVICU – RUDARI U ŠTRAJKU

0

RESAVICA-Rudari devet jamskih rudnika uglja JP Resavica u četvrtak počinju sa jednosatnim štrajkovima upozorenja na početku svake smene, to je posledica današnje odluke Sindikata o odmrzavanju štrajka zbog neispunjavanja štrajkačkih zahteva i nepoštovanja zaključaka sa sastanka u Ministartsvu rudarstva i energetike. Aktiviranje štrajka usledilo je zato što EPS nije poštovao sporazum o preuzimanju uglja iz jamskih rudnika. Od sutra, četvrtak, rudari će početi sa jednosatnim štrajkovima upozorenja na početku svake smene, 19. februara biće organizovan veliki protestni skup u Senjskom rudniku,a od 22 februara potpuna obustava proizvodnje uz zahtev za razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
Rudari zahtevaju početak isporuke uglja prema termoelektranama EPS, razrešenje sudbine Resavice posle 31 maja i objašnjenje za najavu reorganizacije preduzeća, kao i isplatu nadoknade za smenski rad rudara, uplatu doprinosa za PIO za 19 meseci. Novi zahtevi su prijem rudara u radni odnos na neodređeno vreme koji rade duže od dve godine i izrada socijalnog programa.
Sindikalci su doneli odluku o štrajku 10 januara, ali je ta odluka zamrznuta posle dogovora isporuka uglja termoelektranama u resornom ministarstvu 22 janura.
Posle ove odluke, ministar Aleksandar Antić pozvao je sindikalne lidere rudara na sastanak u Beograd sutra u 9 sati.

Nema komentara

Ostavite komentar

4 × tri =