HILJADU RADNIKA NAPUŠTA FABRIKU KABLOVA

1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

JAGODINA-Posle masovnog izjašnjavanja za dobrovoljni odlazak i prihvatanje otpremnine, u Fabrici kablova započeta animiranja radnika da povuku potpise sa liste za socijalni programa, potvrđuju sindikalici u tom predreuzeću. Blizu hiljadu zaposlenih od 1.150 prijavilo se za taj program. Kako saznajemo, Fabrika kablova nije još uvek predala predlog za Unapred pripremljeni program reogranizacije-UPPR, kao ni spiskove za otpremnine posle izjašnjavanja zaposlenih.
-Dobili smo obećanje države da će nam omogućiti još jedan ,,krug“ socijalnog programa za tri meseca, kada bi u Privrednom sudu u Kragujevcu trebalo da se usvoji UPPR. Sada se sprovodi akcija povlačenja potpisa, kažu sindikalci.
Za primenu UPPR potrebno je 650 radnika, ali ako se primeni socijalni program u Fabrici kablova ostaće blizu 200 radnika sa nepovoljnom kvalifikacionom struktirom. Reč je o zaposlenima koji ne ispunjavaju uslove da se prijave socijalni program. Prošle nedelja direktori najvećih celina formirali su Inicijativni odbor za smenu direktora Ratka Vučurovića.
-Oko 500 radnika je svojim potpisom podržalo našu inicijatu, ali država kaže ne želi da rešava unutrašnje stvari u Kablovima, dok sa druge strane preduzeće ne funkcioniše i potpuno je u kolapsu. Kakav kredibilitet ima čovek, koji već 14 godina vodi Kablove, da ponovo dobije da poverenje i izvuče preduzeće iz krize. Kakav moral krasi tog čoveka, kaže bivši izvršni direktor Slavko Vujčić, koji je smenjen posle pokretanja inicijative.
On navodi da ima saznjanja da je poslovođama nuđeno po 100.000 dinara ukoliko prikupe desetoro zainteresovanih radnika da se povuku sa liste za otpremninu. Iz sindikata Sloga saopštavaju da su članovi tog sindikata bili ,,primorani“ da povuku tužbe za naknadu putnih troškova kako bi mogli da se prijave za socijalni program.

1 komentar

  1. Kada drzava u preduzecu koje je u njenom vlasnistvu ne zeli da se mesa u unutrasnje stvari toga preduzeca i pomogne radnicima koji listom traze smenu onoga ko ih je doveo do propasti,onda se to zove najociglednijim vidom diskriminacije i cinizma i predstavlja najocitiji vid sprege rusitelja i onoga ko ga je na tu poziciju postavio a postavilo ga je stranacko,drzavno rukovodstvo, i to ne samo njega kao inokosnog organa nego i kompletan nadzorni odbor i sindikalno rukovodstvo iz akteelnih vladajucih stranackih struktura ………..
    Imajuci sve ovo u vidu nije ni malo cudono sto je FKS kao jedina od 17 zasticnih firmi koja iako ima potencijalnog kupca predata sudu sa UPPR-m za otsterl( 90 % firmi iz UPPR-a nije mimoislo bankrot) i neminovno gasenje a radnici na ulice,najkasnije za pet-sest meseci posto prehodno potrose ono sto im je iz socijalnog programa dato.
    Slucaj FKS-a je najocigledniji primer diskriminacije od strane drzave koja bez ikakvih kriterijuma odlucuje koga ce i kada ugasiti, koje radnike bez egzistencije ostaviti a koga ce vaspotaviti da i dalje na teret naroda egzistira iako nema ni promila ekonmske opravdanosti,
    za samostalno odrzavanje i servisiranje svojih obaveza.
    No i pored toga svega radnici FKS-a mora da budu istrajni i organizov-ani da deo fabrike u skladu sa svojim potrazivanjima od nje,koja se krecu na nivou 1/3 njene ukupne vrednosti i koju su vec sudskim presudama odbranili, sacuvaju i od drzave koja u jagmi za naplatu svoga dela potrazivanja ne preza da unisti i obezvredi i deo potraziv-anja radnika.Sve ovo se moze na sudu braniti i odbraniti s tim sto se ta potrazivanja moraju najpre objediniti za sta je konzorcijum Trifunovic – kablovi spreman na saradnju.

Ostavite komentar

15 + 13 =