RESAVICA-Treći dan rudari devet jamskih rudnika uglja JP Resavica nastavili su sa jednočasovnim štrajkom upozorenja pre početka svake smene, a kraj tog protesta biće veliko okupljanje rudara i kompletna obustava proizvodnje ili rešavanje problema na sastancima u ministarstvima Vlade Srbije. Sindikalni lideri juče u policiji prijavili veliki protest u Senjskom rudniku za 19 februar.
-Kasni nam isplata zarada, zbog toga što EPS ne preuzima i ne plaća naš uglja. Banke nas upozoravaju na redovno izmirenje rata, ako se ovako nastavi nema nam druge nego na ulicu, kaže kopač iz jame Vodna Milan Grujić.
Oko 4.100 zaposlenih u devet rudnika uglja u Srbiji tokom štrajka upozorenja borave u svojim firmama, a po isteku vremena predviđenog za protest, nastavlaju sa radom.
-Naši zahveti su egzistencija i život. Nećemo se odreći nadoknade za smenski rad, to smo zaradili po zakonu i to je sud presudio. Očekujemo da ša rad bude plaćen, ističe kopač iz Resavice Zoran Grujić.
strajak rudara 2-resavica-g.j.
Sindikalni lideri rudara najavlju da će štrajkovi upozorenja do 18. februara i da će dalje štrajkačke aktivnosti zavisiti od sastanaka u ministarstvima Vlade Srbije koji su dogovoreni za 17. i 18. februar.
-Ukoliko naši zahtevi budu ispunjeni odustaćemo od daljih štrajkačkih aktivnosti, a ako postojeći problemi ne budu rešeni pozitivno po radnike, stupićemo u generalni štrajk i totalnu obustavu rada, naglašava predsednik Sindikata Resavice Nebojša Milenković.
On je dodao da je sa direktorom EPS Aleksandrom Obradovićem dogovorena isporuke uglja u količinama koje su predviđene njihovim godišnjim programom poslovanja, kao i da je predviđen sastanak sa ministrima Antićem, Sertićem, Vujovićem i Vulinom, posle čega će biti doneta odluka o daljim štrajkačkim aktivnsotima.
Prema algoritmu štrajka, rudari su za 19 februar zakazali veliki protest svih rudara u Srbiji u Senjskom rudniku, a zatim i kompletnu obustavu proizvodnje i zahtev za sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem.