„Idejom do razvoja“ jeste program dodele zajmova, takozvanih mikrokredita, za mala preduzeća i preduzetnike sa teritorije 13 opština u Pomoravlju i Šumadiji, koji je pokrenula kompanija CRH Srbija.

Rezultat je saradnje kompanije CRH Srbija, Societe Generale banke i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Cilj programa jeste razvoj privatnog sektora i pružanje podrške za unapređenje poslovanja malih preduzeća i preduzetnika, za povećanje konkurentnosti i inovativnosti, kao i za kreiranja novih radnih mesta kroz investicije u opremu. Mala preduzeća su prepoznata kao deo privrednog sektora koja imaju potrebe za dodatnom podrškom i podsticajem za dalji preduzetnički razvoj.Godina preduzetništva je odlična prilika da ovim programom podstaknemo preduzetnike na formiranje plana razvoja svog posla, kako bi sa dobrim programima aplicirali na raspisani program.Program je pokrenut 2012. godine, kada je bio prvi ciklus kreditiranja, gde su odlična iskustva korisnika kredita i rezultati celog projekta pokazali da je važno da se nastavi kreditiranje malih preduzeća kako bi se uticalo na ekonomski razvoj. Prvi ciklus kreditiranja odnosio se samo na opštinu Paraćin, dok ove godine mala preduzeća iz čitavog regiona Šumadije i Pomoravlja imaju mogućnosti da učestvuju.

Ukupan planiran iznos za dodelu kredita u sklopu ovog programa je 50.000 evra, a maksimalni iznos pojedinačnog kredita je 10.000 evra.

Period korišćenja sredstava je 24 meseca, uz šest meseci grejs perioda i nominalnu kamatnu stopu od 4 odsto na godišnjem nivou, dok će se otplata kredita obavljati u jednakim mesečnim ratama.Program je pokrenut 1.12.2015. godine, kada je krenuo prijem zahteva, i trajaće do 30.06.2016. godine. Svečana ceremonija dodele kredita malim preduzećima i preduzetnicima planirana je za mesec oktobar ove godine.Potencijalni korisnici kredita prijave podnose Regionalnoj agenciji za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja ili kancelariji za lokalno ekonomski razvoj u njihovoj opštini.Sve potrebne informacije i konkursnu dokumentaciju možete dobiti u CRH Srbiji, putem telefona ili sajta www.crhserbia.com/projekti, ali i u Agenciji i kancelarijama za lokalno ekonomski razvoj u regionu Šumadije i Pomoravlja.