DESPOTOVAC-Vitezovi iz više od 15 evropskih država, kao i njihovi prijatelji iz Japana i Kine, učestvovaće na II Međunarodnom viteškom festivalu „Despot Stefan Lazarević” – JUST OUT Manasija 2016., potvrdio je direktor tog festival Vladimir Blagojević.


-Viteški festival se organizuje pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Povod za festival je izuzetno značajan jubilej – šest stotina godina manastira Manasija. Cilj manifestacije je promocija srpske kulture i baštine, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta. Pored demonstracija viteškog umeća, degustacije hrane i pića, srednjevekovnih zanata, viteškog sela, bogatog kulturno umetničkog programa uz pesmu i igru posetiocima će biti na raspolaganju i 3D digitalni eksponati u okviru vizitorskog centra, unutar zidova manastira Manasija, rekao je on.
Na turniru će ove godine učestvovat,i pored domaćih predstavnika, grupe iz Bugarske, Mađarske, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Češke, kroz defile i demonstraciju veština po kojoj je država koju predstavljaju poznata. očekuju se potvrde ekipa iz Norveške, Švedske, Danske, Finske, Nemačke, Japana i Kine.


Festival predstavlja upečatljiv vizuelni doživljaј koјi će se održati unutar manastira Manasija i pod zidinama manastira. Obzirom na prošlogodišnju posetu od preko 20.000 ljudi tokom tri dana festivala, i na više od 300 stranih gostiju učesnika, organizatori festival su uvereni da će ove godine broj učesnika i posetilaca daleko prevazići prošlogodišnju posetu festivalu, kao i da će skrenuti još veću pažnju na blago Srbije koje je u nasleđe ostavio Sveti Stefan despot Srpski.
Festival se održava od 26 do 28 avgusta.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac