JAGODINA-U ponedeljak počinje isplata otpremnina po dobrovoljnom socijalnom programu za 850 zaposlenih u Fabrici kablova u Jagodini, potvrdio je predsednik Sindikata Oliver Jovanovski. Zaposleni će dobiti u proseku od 6.000 do 7.000 evra,jer većina prijavljenih ima preko 30 godina radnog staža. Ukoliko Privredni sud u Kragujevcu u septembru usvoji predlog Unapred pripremljenog programa reorganizacije – UPPR Fabrici kablova iz Jagodine biće potrebno da angažuje  još 400 radnika, jer posle  usvajanja socijalnog program za 850 radnika u preduzeću ostaje 250. Prema predloženom Programu UPPR potrebno je 650 radnika u poslednjoj fazi primene, te je neophodno uposliti još 400.

-Biće potrebno angažovati najmanje oko 200 radnika na početku realizacije UPPR, kaže Jovanovski i dodaje da je to prilika da se preduzeće rastereti istorijskih dugova, oslobodi viška neproizvodnih radnika,  racionalizuje poslovanje, obezbedi neophodne kredite za poslovanje, dobije mogućnost da prodaje kablove javnim preduzećima,  a posebni deo je otvaranje mogućnost za zapošljavanje mladih radnika.

U tom preduzeću podsećaju da su prošlogodišnje narudžbine iz inostranstva bile duplo veće od mogućnosti ulaganja u nabavku sirovina i finansiranje proizvodnje. Prošle godine izvezeno je robe za 20 milona dolara.