SVILAJNAC-Zbog ometanja poseda danas je počelo suđenje 70. radnika svilajnačke Ciglane u Osnovnom sudu, a po tužbi preduzeća Status integral iz Kraljeva, koji je trebalo da se iseli sa te lokacije još početkom jula, odnosno posle prodaje te nekretnine iz stečaja. Inače, to preduzeće je do kraja juna bilo u vlasništvu Stefana Mikića, sina ekonomskog savetnika predsednika Srbije Predraga Mikića. Radnici Status integrala počeli su štrajk u krugu preduzeća pre 53 dana sa zahtevom za isplatu zaostalih zarade od maja i da im vlasnik vrati radne knjižice.

-Status integral nas je tužio zbog ometanja poseda koji nije njihov, jer njime raspolaže stečajni upravnik. Oni su posle raskida ugovora i prodaje nekretnine trebali da napuste ciglanu krajem juna. Nisu napustili lokaciju, te zbog toga njih tuži stečajni upravnik za ometanje poseda, a potpuno nelogično je da oni tuže nas, kaže član Štrajkačkog odbora Saša Živić.

Inače, radnici i Status integral su u postupku mirnog rešavanja sporova. Radnici su zahtevali raskid radnog odnosa, vraćanje radnih knjižica i isplatu tri zarade, odnosno do kada je ciglana radila.

 

-Štrajkujemo već 53. dan, tražimo pravo na rad, a ne možemo bez radnih knjižica. Prijavili smo štrajk i to radimo po zakonu, ističe Živić.

Po tužbi stečajnog upravnika, a protiv Status integrala, završeno je suđenje i očekuje se dostava rešenja do 7. januara.

 

Svilajnačka razglednica – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Svilajnac.