JAGODINA-Ministar kulture Vladan Vukosavljević proglašavajući 46. Dane komedije u Jagodini otvorenim izjavio je da se smehom i komedijom treba lečiti ili uzimati kao preventivu, kako bi smo u svakom smislu ostali zdravi. 

-Muza Talija zaštitnica komedije nam poručuje da je smeh lek, smeh je lekovit, ti lekovi se propisuju u dozama pozorišnih predstava. Pozvam vas da uživamo u čarima Talije, komedije i smeha, da se lečimo ili uzimamo smeh kao preventivu  kako bi smo ostali u svakom smislu zdravi, rekao je Vukosavljević.

Stručnim žirijem festivala predsedavaće dr Miroslav Radonjić – direktor Sterijinog pozorja, doku su članovi Danica Maksimović, dramska umetnica iz Beograda, i Marija Vulić predstavnik grada domaćina.

-Imaćemo priliku da vidimo šest praizvedbi domaćih autora što je odlična polazna platforma za razvoj srpske komedije. Vrlo je važno da pozorišta postoje i da se razvijaju, da se igraju dela domaćih dramskih pisaca, dodao je on.

Glumac Vlasta Velisavljević (90) dobitnik je “Zlatnog ćurana”, nagrade za životno delo ovogodišnjeg festivala.

-Već 46. put se u Jagodini događa praznik pozorišta i komedije. Posebnim nitima sam vezan za Jagodinu, jer su moji poreklom odavde, zato je posebno volim i za neke, ako ih ima, svoje dobre osobine, mogu da zahvalim svojoj genetici. Ima dosta razlogaa da se svi radujemo ovom pozorišnom i kuluturnom prazniku, istakao je Vukosavljević.

U takmičarskom delu festival od sedam predstava šest su napisali domaći autori i sve su praizvedbe. Prvi put od osnivanja festivala jedno pozorište, reč je o Zvezdara teatru, nastupiće sa dve predstave.Predstava „Pasivno pušenje“, po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i izvođenju Zvezdara Teatra iz Beograda večeras je otvorila 46. Dane komedije. Po izboru selektorke Ane Tasić u narednih šest dana publika će videti predstave Pozorišta mladih iz Novog Sada se autorskim projektom Olje Đorđević „Dok te ja hranim i oblačim“, čija je dramaturškinja Danica Nikolić Nikolić, Šabačko pozorište izvešće predstavu „Revizor za jugoistok“, po tekstu Svetislava Basare u režija Marka Torlakovića, Tetar „Kart Blanš“ iz Beograda nastupiće s predstavom “Hor „bečkih“ dečaka“, po tekstu Miroljuba Nedovića u adaptaciji i režiji Irfana Mensura, predstavu “Udaj se muški“ po tekstu Dunje Petrović u režiji Marije Lipkovski odigraće Centar za interaktivnu umetnost – Ispad iz Beograda Narodno pozorište Subotica predstaviće se predstavom „Dva u jedan“, po tekstu Reja Kunija u režiji Petra Jovanovića, , a „Hipnozu jedne ljubavi“ po tekstu i režiji Dušana Kovačevića Zvezdara teatar iz Beograda. Predstava Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke „Celo telo, tu me boli“ biće igrana 27. marta u čast nagrađenih.    Slogan ovogodišnjeg festivala je ,,Tragikomedije našeg vremena”.