JAGODINA-Vladan Zdravković (45) iz Despotovca na početku suđenja u Višem sudu u Jagodini negirao je optužnicu da je silovao S.M. (14). Njega optužnica  tereti da je počinio teži oblik silovanja za koji je najmanja zaprećena kazna 10 godina zatvora, a maksimalna 40 godina.

-Za Vladana Zdravkovića, koji je pet godina zlostavljao moju ćerku uz znanje majke, očekujem 40 godina kazne i krivično gonjenje majke za ćutanje. Pored toga, počela je istraga i za starijeg čoveka koji je napadao moju ćerku, rekao je revoltirano Saša Mratić otac zlostavljane devojčice, koji kaže da mu nije omogućeno da prisustvuje početku suđenja.

On je podneo tužbu protiv bivše supruge za dobijanje starateljstva nad ćerkom. Mratić živi u Aleksandrovcu kod Žabara i kaže da ga je bivša supruga ranije sprečavala da viđa ćerku. Suđenje bilo zatvoreno za javnost, ali je trajalo nekoliko sati,  saslušavani su okrivljeni, svedoci i veštaci. Na sledeće ročištu biće pregledano video svedočenje oštećene maloletnice, koja je svedočila po posebnom programu.

-Dete je prijavilo slučaj, nisam ništa znala. Sve je bilo normalno. To samo mogu da kažem, ni ja još uvek ne mogu da verujem, ali šta ću. Dete je sklonjeno. Nije mi ni do čega. Imam troje dece. Kao majka se grozno osećam. Očekujem da Vladan završi u zatvoru i da nikad ne izađe. Dete će se vratiti kući i živećemo normalno. Jeste da je teško, ali dobro, pričala je majka Danijela Miladinović devojčice u televizijskim emisijama.

U Centru za socijalni rad kažu da je devojčica smeštena u hraniteljsku porodicu 24 sata posle saznavanja da je počinjeno krivično delo.

-Lepo se razvija, napreduje, zadovoljni smo njenim postignućima, lična higijena, održavanje sobe, u školi je vidan napredak. Međutim posle televizijskih emisija, kada je najgrublje prekršen zakon i otkriven identitet deteta, morali smo da angažujemo psihosocijalu podršku. Po zahtevu oca i uz saglasnost deteta organizovali smo viđenje u centru sa ocem i srodnicima. Sada se čuju preko telefona. Ponovićemo susret kada dete bude izrazilo želju. Dete se viđa sa majkom i babom, ono njih nije optužilo. U toku je sudski proces i posle okončanja i presude donećemo konačnu odluku o tome gde će dete nastaviti da živi, da li kod roditelja ili u hraniteljskoj porodici, rekao je direktor Centra za socijali rad Radoslav Račić.

Slučaj je otkriven kad se tinejdžerka požalila školskom psihologu. Navodno devojčica je kazala da je očuh silovao kada je imala devet godina u kući koju je čuvao. Žalila se majci, ali umesto podrše dobijala je grdnje.

Vladan je pre deset godina iz sela Bogava došao da živi sa Danijelom Miladinović, majkom nesrećne devojčice, sa kojom ima sedmogodišnjeg sina i četvorogodišnju ćerku.