ĆUPRIJA-Visoka medicinska škola strukovnih studija iz Ćuprije potpisala je protokol o poslovno-tehničkoj saradnji sa Visokom školom „Koledž kozmetologije i estetike“ iz Banja Luke iz Republike Srpske. Protokol je potpisao direktor VMŠSS dr sci. med. Hristos Aleksopulos sa osnivačem Banjalučkog koledža Janom Marinković Nikoletić. Na Koledžu kozmetologije i estetike realizuju se dva studijska programa, kozmetologija i estetika sa 180 ESPB i kozmetologija i estetika sa 240 ESP bodova,  a u VMŠSS u Ćupriji realizuje se program OSS na studijskom programu strukovni kozmetičar estetičar sa 180 ESP bodova.

-Potpisali smo prvi protokol o saradnji sa jednom visokoškolskom ustanovom u Republici Srpskoj. U planu su dalje aktivnosti u cilju jačanja saradnje sa visokoškolskim obrazovnim  ustanovama medicinske orjentacije u Republici Srpskoj, kao i sa zdravstvenim ustanovama, posebno Kliničkim centrom u Banja Luci, obzirom da se neki profili zdravstvenih stručnjaka ne obrazuju u Republici Srpskoj, kao što su strukovne babice, ali i strukovni specijalisti i strukovni masteri koji su u planu za novu akreditaciju u VMŠSS u Ćupriji, rekao je- dr sci. med. Aleksopulos.

Republika Srbija je 2005. godine potpisala Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i Republike Srpske, se težnjom da se razvija i jača saradnja u oblasti obrazovanja i kulture. Sporazumom se utvrđuje da se diplome dodiplomskog, specijalističkog i postdiplomskog nivoa, stečene u Republici Srbiji i u Republici Srpskoj uzajamno priznaju, bez potrebe provođenja nostrifikacije i daju pravo da se nastavi obrazovanje u ustanovama postpisnica sporazuma.

Takođe, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove godine je dostavilo stručno uputstvo za sprovođenje upisa za visokoškolske ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, po kome je omogućen upis pripadnicima srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja, pod istim uslovima kao i državljanima Republike Srbije, uključujući i pravo na upis u statusu studentana koji se finansiraju iz budžeta.