ĆUPRIJA-PARAĆIN- U Ćupriji i Paraćinu obeležena je 212. godišnjica od Boja na Ivankovcu i legendarnog pogodka iz topa sa Karađorđevog Brda kada je teško ranjen Hafiz Paša, to je srpskim ustanicima donelo prvu pobedu nad regularnom turskom vojskom u Prvom srpskom ustanku.

Ninoslav Eric

-Danas odajemo počast  i večitu zahvalnost bezimenim srpskim ratnicima. I Milenkovim junacima, ovde na Ivankovcu, ali i svim drugima, sa desetine znanih i neznanih stratišta. Luč koja su onda upalili svetli i danas nad Srbijom. Pre 212. godina na ovom mestu, jednom od mnogih svetih mesta u Srbiji zapisivana je nova istorija srpskog naroda.Zapisivali su je sabljama protiv kubura, kuburama protiv topova anonimni srpski ratnici iz Pomoravlja, Resave, Šumadije, Posavine. Upisali su su isto ono što će naredne godine Karađorđe na Mišaru, neku godinu kasnije  Sinđelić na Čegru, a još vek kasnije vojvode Stepanović i Mišić na Ceru i Kolubari. Isto je zapisano na svim ovim svetim mestima.Poruka svim osvajačima i agresorima odakle god dolazili. Ne možete dalje jer odavde je sloboda, a od nje nema ništa veće i vrednije.To parče zemlje što su naši preci nazvali Srbija i ostavili nam u nasleđe vredi jedino sa slobodom u njoj. I nisu se povukli. Nisu ustuknuli ni Milenko Stojković,ni Karađorđe,ni Stevan Sinđelić,ni vojvode Stepa i Mišić. Nisu jer je iza njih bila Srbija i sloboda. Branili su jedno. Srbiju i slobodu, istakao je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

On je dodao da je u razvoju srpske državnosti Boj na Ivankovcu ima presudan značaj, jer je bio prelomni momenat u shvatanju karaktera samog ustanka.

-Posle Ivankovca je i turskom dvoru i velikim evropskim silama postalo jasno da je ustanak samo početak jednog nezaustavljivog procesa koji jedino vodi ka nezavisnosti Srbije. Zbog toga će Turska na večito nemirni Beogradski pašaluk baciti svu raspoloživu vojnu silu privremeno ugušti ustanak svesna i sama da je to samo privremeno.Novi ustanak će buknuti samo par godina kasnije, naglasio je on.

Obeležavanje je počelo opelom za ivankovačke borce i polaganjem venaca uz odavanje državnih i vojnih počasti.

-Srbija vodi računa o svim spomenicima istorije srpskog naroda u zemlji i inostranstvu. Ovog meseca obeleženo nekoliko događaja iz naše istorije, a Boj na Ivankovcu udario je temelje srpske državnosti, rekao je

državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Negovan Stanković.

Recital „Prvi važni boj“ – Sime Milutinovića Sarajlije izvela je Iva Jeftić, dok je hor Horeum Margi izveo ,,Sedam sati udara” i ,,Ovo je Srbija”.

Na Karađorđevom brdu kod Paraćina obeležena je prva srpska pobeda, a na spomenik legendarnom Stevi Pisaru položeni venci. Naime, on je pre 212 godina ispalio iz topa hitac koji je pogodio šator turskog vojskovođe Hafiz Paše i teško ga ranio. Turska vojska je zatim  krenula u povlačenje i Hafiz Paša je preminuo u Nišu.

Karadjordjevo brdo

Istorija beleži da su se talasi turskih konjanika čitav dan razbijali o šančeve i palisade srpskih ustanika. Višestruko nadmoćnija, i u ljudstvu i oružju , vojska Hafiz Paše je sutradan morala da se povuče. Luč slobode upaljena u Orašcu, na Ivankovcu je dobila novi plamen.I svaka nova bitka je taj plamen pojačavala, a svetlost nad Srbijom bivala sve veća.