ĆUPRIJA-U organizaciji Opštine Ćuprija general Veselin Šljivančanin održao promociju svoje nove knjige “U službi otadžbine”. Kao i predhodne tri knjige i ova je posvećena ratnom vihoru devedesetih i suđenju u Hagu.

-Doživeo sam veliku nepravdu i zlo, žao mi što i danas pokušavaju neki da mi nametnu krivicu, iako nemam čega da se stidim i bojim. Gledam svakog hrabro i otvoreno, pravo u oči. Teško je provesti 10 godina u nekom kazamatu, kada neznate zašto ste tamo i slušate razne laži i neistine. Posebno boli kada svedoče sunarodnici, kojima ništa niste napravili, i kao zaštićeni svedoci iz ko zna kojih interesa pričaju laži i neistine. Onda je to još teže i gore, kaže general Šljivančanin.

Objavljivanje knjiga izazvalo dosta polemika i sukoba mišljenja zbog tematike kojom se bavi – njegovog suđenja u Haškom tribunalu i boravka u zatvoru u Sheveningenu, sa osvrtima na dešavanja u Srbiji i Hrvatskoj tokom ratnih dejstava devedesetih.

– Izmišljali su da ću nekome da se svetim,ali ja živim dalje. Oni ne mogu da šetaju ulicom kuda idem. Neće doživeti ovacije i priče koje ja doživim. Nemaju šta da kažu svom narodu. To je za njih najveće poniženje i to je ružno. Ja nisam veliki vernik, ali ima boga i za mene i moje tamničare. Ništa nije slučajno. Čovek treba da bude spreman na sve i izdrži sve, da bude ponosan ako je radio dobro i časno. Ne osećam se nizašta krivim da bi mi iko kazao nešto ružno ili krivo, trudio sam se da radim maksimalno dobro i zato sam sve lakše podneo, rekao je Šljivančanin.

On je dodao da Tribunal u Hagu nije trebalo da postoji, a pogotovo ne za države Evrope.

-Ta institucija se služila nekim za mene nepoznatim pravom i zakonima. Tako su lažni svedoci, sa tajnim identitetom, dokumenta nisu uvažavana. Osećao sam se ružno, kako je neko mogao da ponizi državu, kakva je bila moja, koja je prošla kroz dva svetska rata i uvek je bila na strani pravde.Pored toga, dala je velike žrtve za slobodu Evrope i čitavog sveta. Odjedno sve se to ponižava i ne prizanje se sud moje države, a sude mi oni koji ništa ne znaju. Moram da kažem da je u mom predmetu bilo čestitih sudija koje nisu htele da prihvate osudu i dali su svoja izdvojena mišljenja. Ima časnih sudija i tamo,dok u tužilaštvu nema, zaključio je on.