JAGODINA-Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković i predsednik IO tog pokreta Miloš Marković prisustvovali su u petak uveče otvaranju  Kancelarije tog pokreta u Jagodini. Nekoliko desetina pristalica i simpatizera dočekalo je Jankovića ispred kancelarije  u Tržnim centru Žir u Jagodini. Skup je počeo odavanjem počasti i minutom ćutanja zbog ubistva Olivera Ivanovića.

– Videćete, neće mnogo proći a u Srbiju će doći ozbiljna vlast. Ni zapad više neće da žmuri, svi znaju šta se dešava. Naša dužnost je kada oni udare u zemlju, a taj udarac će da bude gromoglasan, moramo biti spremni da ova zemlja istog momenta počne da funkcioniše kako treba. Ne smemo čekati, moramo znati ko je sposoban među nama da vodi ovaj grad, regiju, Srbiju…ne smemo se vežbati na državi. Treba indetifikovati ljude koji su sposobni da naprave pozitivne promene. Budite spremni, koliko sutra, da Jagodina funkcioniše kako treba, ja ću se postarati za Srbiju, rekao je Janković.

Srđan Petrović, jedan od osnivača PSG, u ime organizatora skupa, a povodom otvaranja Kancelarije PSG u Jagodini pozdravio je okupljene i posebno apostrofirao rad medija u tom gradu.

-Mrak, pre svega medijski, vlada Jagodinom već 14 godina. Ukoliko ne preduzemo nešto, mladi ljudi odrasli u ovom sistemu, koji nije normalan nipočemu, shvatiće ga kao normalan. Zato smo mi tu da uradimo sve što je u našoj moći da mladi rastu u normalnom sistemu. Svedoci smo brojnih zloupotreba, ne sme ni jedan drugačji stav da se čuje, ne sme da se uputi kritika. Oni koji ponekad dignu glas nazivaju se Jankovićevim, Jeremićevim ili poslušnicima zlih ljudi. Novinar koji se usudi da napišre nešto što nije po volji domaćina ovog grada on se proglašava reketašem i ucenjivačem, rekao je Petrović.

PSG Tim za Jagodinu

PSG zahteva da jagodinski režim položi račune za trošnje novca građana, odnosno budžeta koji oni pune stalnim povećanjem poreza.

-Nedavno je  Državna revizorska institucija dala izveštaj po kome je skoro milijardu dinara gradskog budžeta potrošeno nezakonito i nepropisno. U kojoj državi i gradu Evrope gradonačelnik, predsednik skupštine, lokalni rukovodilac, a ovaj ovde je sve to, može da troši na takav način budžet i da sve to bude normalno ili će to ko i sve drugo da stoji u fiokama i da se upotrebi kada treba, istakao je Petrović.

On je pozvao jagodinske moćnike i domaćine da kažu, ako znaju, ko su nalogodavci i izvršioci ubistva novinara Milana Pantića.

-Ovaj naš lokalni moćnik, domaćin, dozvoljava sebi da ljude proglašava ubicama, odnosno da slučajeve koji su rešeni od nadležnih državnih organa tumači na svoj način. Bolje bi mu bilo da građanima Jagodine kaže, ako zna, ko je inspirator, organizator, ko je nalogodavac i izvršilac ubistva novinara Milana Pantića. Svi su zaboravili  Milana Pantića, a on zna ko je koga ubio u nekom stanu, navodi Petrović.

Na skupu je rečeno da će PSG će u Jagodini i Pomoravlju da postavlja pitanja ovoj vlasti.

-Svesni smo rizika, ali znamo da radimo pravu stvar. Postavljaćemo pitanja lokalnim vlastima, ali davaćemo i odgovore građanima. Nemamo po dve, tri hiljade dinara da dajemo građanima i da tako rešimo njihove muke, ali ćemo razgovarati u kancelariji i slušati njihove probleme. Kada budemo vršili vlast onda ćemo oblast socijalne zaštite urediti na zakonit način, a ne kako kome padne napamet i da to koristi u propagandne svrhe. Pitanje je ko je građane doveo do siromaštva u poslednjih 14 godina, ali i devedesetih. Neko se sistematski godinama bogatio, a građani su siromašili. Formiraćemo tim za projekte, koji će da osmišljava projekte i rešava probleme građana u Jagodini i Pomoravlju, najavio je Petrović.

Poverenica PSG za Pomoravlje Ana Jovanović kazala je da je najzaslužniji za otvaranje Kancelarije poverenik za Jagodinu Dragoljub Repanović, koji je uložio mnogo truda, energije i para da bi se ostvario početni mali korak.

Poverenica PSG za Pomoravlje Ana Jovanović

-Jagodina je nekada bio slobodarski grad. Na lokalnim izborima 1996. godine, bili smo jedan od retkih gradova koji je pobedio Miloševića. Danas je Jagodina jedan od gradova u Srbiji u kojima su na snazi srednjovekovni  principi vladavine. Ovde opozicije nema, navela je ona.

Ana Jovanović je dodala da je ,,Palma ostvario Vučićev san i ugušio svaki glas razuma, svako drugačije mišljenje”.

-Ovo je grad u kome sve odluke donosi jedan čovek, jednoglasno, za nekoliko minuta, bez rasprave, bez obrazloženja. To nije normalno, ali to nije sve. Kao da nije dovoljna tolika moć i prevlast, pa iz Jagodine odlaze slike javnog deljenja socijalne pomoći pred kamerama, da svi vide i čuju kako narod živi na ivici egzistencije i kako jedan čovek na licu mesta rešava njihove probleme. To nije samo vid besprizorne političke promocije, to je pre svega potreba autokrate i silinika da svoje građane i građanke, koje on doživljava kao podanike dodatno ponizi i uvredi, nanese bol i sramotu, pojasnila je ona.

-Ono što mi možemo da obećamo, to je da ćemo se svuda i na svaki način odupirati ovom zlu koje nas je snašlo, da nikada nećemo sklapati pakt sa đavolom i da ćemo se truditi da zastupamo interese onih Jagodinki i Jagodinaca koji žele da žive u pristojnom i uređeniom gradu. U nadi da ćemo živeti u gradu koji neće voditi najgori među nama, pozivam vas da se pridružite u toj borbi, zaključila je Ana Jovanović.