ĆUPRIJA- Pod sloganom „Put znanja – put uspeha”  danas je počeo 6. Regionalni sajam obrazovanja – NOUfest 2018.  Hali sportova “ADA” u Ćupriji u organizaciji Regionalnog tima podrške za nauku, obrazovanje i umetnost – NOU tim, a pod pokroviteljstvom opštine Ćuprija. Na sajmu učestvuje 40 visokoobazovnih institucija i 20 srednjih škola i preduzetnika.

Ninoslav Erić u razgovoru sa direktorom VŠ PEP Vladanom Cogoljovićem

-Prošle godine dobili smo ocenu pet i rekli da ćemo organizovati ovogodišnji sajam na višem nivou. Kao što vidite lokalna samouprava je obezbedila sredstva da sajam izleda kao pravi sajama. Imamo štandove i preko 80 izlagača, odnosno jedan od najvećih sajma ovog tipa. Naša namera je da omogućimo pristupačnost fakulteta za naše učenike iz Pomoravlja, odnosno da ne moraju da idu u veće centre već da u Ćupriji nastave obrazovanje. Očekuje nas i Sajam zapošljavanja, radimo na dualnom  obrazovanju i prekvalifikaciji u informatičke profile, rekao je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Ovogodišnji NOUfest  je pravo mesto za đake, buduće studente, profesionalce, ali  i roditelje, za upoznavanje sa programima škola i fakulteta iz Srbije, potencijalnim poslodavcima i budućim profesijama, ali i mesto novih znanja, poznanstava i iskustava.

Sajam obrazovanja NOUfest 2018  je otvoren od 10 do 16 sati u petak.

Glavni program sajma čine prezentacije 40 fakulteta i visokoškolskih ustanova sa svih univerziteta u Srbiji. Odlična prilika za sve buduće studente iz Pomoravlja da se na jednom mestu informišu o uslovima upisa, studijskim programima, stipendijama i drugim mogućnostima koje pružaju visokoškolske ustanove u Srbiji.

U petak će  u okviru NOUfesta, biće održan drugi po redu Sajam zapošljavanja u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Svi zainteresovani imaće priliku da ostvare direktan kontakt sa preko 20 poslodavaca koji imaju potrebu za zapošljavanjem novih kadrova.

Dvadesetak srednjih škola iz Pomoravlja svoje obrazovne profile predstaviće takođe u petak.  Svim budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima, biće dostupne detaljne informacije, koje im mogu pomoći pri upoznavanju sa programima i načinima rada pomoravskih srednjih škola.

Tema ovogodišnjeg sajma obrazovanja je „U šta verujemo” a kroz interesantna predavanja  „Da li je Zemlja ipak ravna ploča?” i „Verujete li u sve što čujete?” pokušaćemo da otvorimo pitanja kritičkog odnosa prema svakodnevnim informacijama koje dopiru do nas.

Kakav je naš odnos prema sadržajima sa kojima se putem medija svakodnevno susrećemo i koliko date sadržaje preispitujemo stavljajući ih u realni kontekst naše stvarnosti?

Ulaz je, kao i ranijih godina, besplatan za sve posetioce, a za organizovane posete učenika iz Jagodine i Paraćina obezbeđen je besplatan prevoz redovnom linijom prevoznika EUROLIN iz Paraćina.