DESPOTOVAC- Školski drugovi S.M. (15) danas su se pismom javno obratili Centru za socijalni rad u Despotovcu sa zahtevom da se još jednom razmotri odluka da se ona vrati majci. Nju je silovao očuh Vladan Zdravković (46) koji je zbog toga osuđen na 11 godina zatvora. Posle završetka suđenja Centar za socijalni rad najavio je da će devojčica iz hraniteljske porodice biti vraćena majci.
-Mi kao učenici koliko toliko poznajemo S.M. U osnovnoj školi nije znala da piše, verovatno su to bile posledice tog brutalnog silovanja. Od kada je otišla u hraniteljsku porodicu promenila se na bolje. Kada je krenula u prvu godinu srednje škole promenila se na bolje, naučila je da piše. Njena hraniteljica mnogo brine za nju i mnogo je promenila. Vikendom, kada ode kod majke, u ponedeljak u školi drugačije se ponaša – gore. Kada vikendom ode kod majke ona u ponedeljak u školu dođe sva štrokava i pravlja, ali kada u nedelju prvo ode kod hraniteljice ona je u ponedeljak okupana i sređena, stoji u njenih pismu školskih drugova.
Učenici poručuju Centru za socijalni rad da treba dobro da razmisli o svojoj odluci, jer se vidi da je njoj mnogo bolje kod hraniteljice, nego kod majke.
-Ne razumemo zašto Centar hoće da je vrati kod majke, kada znaju da nemaju uslove za život. Ona je plakala kada je čula da hoće da je vrate kod majke zato što je u blizini deda koji je hteo da je siluje, navode školski drugovi S.M.
Sve navode iz pisma učenika potvrdili su nastavnici škole koju pohađa nesrećna devojčica. Njen otac Saša Mratić kaže da je povukao tužbu za starateljstvo kada mu je ćerka u CZSR rekla da bi ,,pre kod majke” i kada su mu socijalni radnici zapretili tužbom za lišavanje roditeljskog prava, zbog objava u medijima.