ĆUPRIJA- Lično sam prisustvovao analizi nakon drugog bombardovanja Ćuprije, imali smo pojačanu radijaciju samo zbog metalnih isparenja koja su nastala tokom eksplozije, kada je stvorena visoka temperatura. Imali smo uređaje za detekciju. Zato i kazem da smo mi ovde odlično prosli, govori visoki oficir tadašnjeg Ministarstva odbrane SRJ, koji je još uvek u obavezi da čuva državnu tajnu.
U NATO bombardovanju Pomoravlja i Ćuprije izuzetno dobro smo prošli, jer nisu gađali naša postrojenja u kojima je bilo opasnih materija, kaže izvor iz MO i dodaje da je bilo od trafo stanica sa kancerogenim uljem, do hemikalnija koje se koriste u prozvodnji, kao i razne kiseline i eksplozivne materije.
-Gađali su samo vojne ciljeve i saobraćajnice. Naše fabrike nisu na pravilan način čuvale opasne materije koje koriste u proizvodnji, a eksplozivne materije su bile u predvidjenim magacinima u kamenolomima, u rudnicima…, kaže izvor iz MO.
-Veliki problem su bile benzinske pumpe u čijim su rezervoarima čuvana goriva i to ne samo za građanstvo, nego i za vojsku. Vojska je pre bombardovanja izmestila sve svoje magacine i skladišta, tako da nije bilo štete, iako su pogođeni magacini u Dobričevu, Karađordjevom brdu, kao i u Vinorači, ističe izvor iz MO.
Potencijalna opasnost su bila razna vozila u kojima su čuvane eksplozivne materije i benzin za vojsku, a ta vozila su se nalazila svuda, u svim naseljima. Civilni kamion sa topovskim granatama iz vojnog magacina je stajao na ulici u naseljenom mestu ili civilni kamion cisterna pun benzina za vojsku.
-Znali smo unapred sta se sprema i zato smo izvršili blagovremeno sve pripreme. Izmestili smo sve sto je moglo da bude opasno za građanstvo, mislim na vojsku. Međutim, fabrike su i dalje čuvale opasne materije za svoje potrebe, navodi izvor iz MO.
On napominje da u Pomoravlju nije bilo stradalih lica u NATO agresiji. Međutim, postoji druga vrsta problema – u raznim oblicima rata psiholoski, hemijski, eletromagnetni, bioloski… na teritoriji van Pomoravlja, osećao se negativan uticaj i u Pomoravlju.
-Zeleno lišće na višnjama i ostalom drveću u Pomoravlju opalo je u toku jula i avgusta. Ko zna sta smo sve jeli, a bilo je kontaminirano. Poseban problem je bilo svakojako zagađenje na njivama u Vojvodini, a mi smo kupovali vojvođansko brašno, priča izvor iz MO.
Što se tiče osiromašenog uranijuma on smatra da će se posledice pojaviti tek za 20 godina i to na Kosovu i u okolini Vranja.
-Pojava raka u Srbiji o kojoj se priča, nije posledica NATO bombardovanja, nego je posledica Černobila i akcidenata u Kozloduju u Bugarskoj. Kozloduj je atomska centrala na Dunavu, kod Vidina, u kojoj je bilo nekoliko akcidenata. Černobil nam je naneo na dva načina veliku štetu – direktno zbog radioaktivne kise koja je padala u Srbiji i u Ćupriji, kao i nekoliko godina kasnije kada je naša država uvozila razne kontaminirane proizvode, jeli smo čokoladu sa ozračenim mlekom u prahu, čokolada iz Austrije, a mleko u prahu iz Poljske i još mnogo, mnogo primera nase gluposti, ističe izvor iz MO.