ISTANBUL- Izvod iz obraćanja predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića u Istanbulu na zasedanju Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

“Poštovani članovi Komiteta, obaveštavam Vas da je žalba koju je uputila Opština Paraćin, a koju su podržale i Opština Čajetina, Grad Šabac i još 432 odbornika iz 88 skupština gradova i opština izazvala veliku pažnju javnosti u Srbiji.
Pred sam polazak u Istanbul, kao odgovor na pismo koje sam uputio, pozvan sam kao pokretač inicijative od strane premijerke Vlade Srbije g-đe Ane Brnabić.
Na ovom sastanku zamoljen sam da pre otvaranja debate o ovoj temi u Komitetu i eventualno Kongresu, sva sporna pitanja pokušamo da razrešimo u direktnom dijalogu predstavnika pomenutih opština i Vlade Srbije.
Iako dosadašnja praksa kad je reč o dijalogu o ovim pitanjma nije bila ohrabrujuća, smatram da je korektno učiniti napor i uvažiti iskazanu dobru volju sa strane premijerke da se o spornim pitanjima najpre razgovara unutar institucija Srbije, a da se tek ukoliko ne bude rezultata, o našem uverenju da u Srbiji postoji ozbiljan problem kršenja standarda lokalne demokratije i ljudskih prava i sloboda razgovara na drugom nivou.
Uz izvinjenje što sam Vam oduzeo vreme molim da primite k znanju moju poruku da je tema “Gradonačelnici pod pritiskom” u više država uključujući i Srbiju daleko najvažnija tema kojom Kongres i Komitet treba da se bave.
Rekao bih da je reč o temi zbog koja obuhvata kompletnu misiju Kongresa i bojim se da će i u narednim godinama biti aktuelna.
Solidarnost, razumevanje i podrška Komiteta i Kongresa biće od velikog značaja za sve one i za sve nas koji osećaju da se nalaze “pod pritiskom”.
S obzirom na navedene okolnosti smatram da danas o ovoj temi nije potrebno raspravljati u okviru dnevnog reda”

Paunović je najavio da postoji mogućnost da prvi sledeći redovni sastanak Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope van Strazbura, koji je po planu za četiri meseca, bude održan u Srbiji. Inače, reč je o redovnim sastancima od kojih se otprilike svaki drugi održava van Strazbura u nekoj od zemalja članica. Takođe, Paunović je naglasio da ,,u međuvremenu ćemo se potruditi da sve ono što se smatra spornim rešavamo u okviru dijaloga Vlade Srbije i predstavnika lokalnih samouprava” i dodao da je za ponedeljak zakazan sastanak sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Brankom Ružićem.