JAGODINA- Udruženje veterana rata 1990-1999 godine iz Jagodine  aktivno se uključilo u obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata. U toku je projekat koji traje četiri meseca u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja, Sektor za boračku i invalidsku zaštitu. Deo tog projekta je polaganje venaca na spomenike palim borcima, učesnicima Prvog svetskog rata. Venci su položeni na spomenike u centru grada, u Porti Stare crkve, krajputašu kod starog Juhora i selu Duboka u manastiru Jaković.

– Vremena kada smo morali da prećutkujemo velike pobede Srpske vojske u Prvom svetskom ratu su iza nas. Sada sa dužnim poštovanje odajemo sve počasti borcima koji su nam doneli slobodu, a bili su nepravdeno zapostavljeni u 20. veku. Na nama je pričamo i širimo istinu o velikim pregnućima i žrtvama Srpskog naroda, kako bi sadašnje i buduće generacije znale ko su im bili preci, časni i pošteni ljudi, borci za slobodu svoje zemlje, rekao je predsednik udruženja Dragan Milanović.

U okviru tog projekta  organizovana su dva predavanja koja su održana u Narodnoj bilioteci u Jagodini, predviđeno je i održavanje javnog časa u jednoj od osnovnih škola.

PROJEKAT PODRŽALO MINISTARSTVO ZA RAD, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA – SEKTOR ZA BORAČKU I INVALIDSKU ZAŠTITU