SVILAJNAC- Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je danas opštinu Svilajnac i Prirodnjački centar Srbije kako bi obeležili početak nove – digitalne ere u predstavljanju izložbi ovog Centra i   izjavio da je digitalizaija jedan od prioriteta muzeja u Srbiji, a da je Centar jedna od vodećih ustanova u Srbiji u tehnološkom razvoju.

– Moramo da idemo u korak sa tehnološkim dostignućima i da pratimo trendove savremenog sveta. U tom smislu Svilajnac i Srbija ne zaostaju mnogo. Očigledno je da je lokalna samouprava u Svilajncu  izdvojila velika sredstva, ne samo u ovoj oblasti, i to ne samo finansijska, već i entuzijazam, posvećenost i opredeljnost da ide u pravom smeru. Svilajnac je tu jedan od najsvetlijih primera i u budućnosti će Ministarstvo kulture i informisanja pojačati saradnju sa Prirodnjačkim centrom u Svilajncu, ali i sa drugim ustanovama kulture. Potrudićemo se da podstaknemo i podržimo sve lokalne samouprave koje su posvećene tehnološkom razvoju, a opština Svilajnac je jedna od vodećih u Srbiji, rekao je on.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović istako je da je pre desetak godina Prirodnjački centar bio jedna hrabra ideja, a da je da danas digitalizovani Centar u rangu sa sličnim centrima po Evropi.

– Kada smo gradili ovaj objekat znali smo da gradimo ustanovu koja će morati da se usavršava desetinama godina. Danas otvaramo digitalizovani Prirodnjački centar, na jednoj smo novoj prekretnici i drago mi je da ćemo u budućnosti imati podršku Ministarstva kulture i informisanja, jer ovo je projekat koji ima nacionalni značaj, rekao je  Milanović.

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu je, uz finansijsku podršku lokalne samouprave, u decembru 2017. godine započeo projekat „Digitalizacija i multimedijalna prezentacija” fonda Prirodnjačkog centra, koji podrazumeva projektovanje i kreiranje baze podataka kao osnove za dalji razvoj, izradu upravljačke veb aplikacije i izradu  veb aplikacije za javni prikaz digitalne kolekcije. Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je značaj i podržalo projekat Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu, pod nazivom „Digitalni muzej” na konkursu za finansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2018. godini, čime je Prirodnjački centar dobio nedostajuća sredstva za dalju realizaciju projekta, a od danas je i zvanično u upotrebi aplikacija za mobilne telefone preko koje se mogu pratiti sve izložbe i svaki eksponat Prirodnjačkog centra,  bilo gde u svetu. Aplikacija se može koristiti na engleskom, nemačkom i srpskom jeziku na latinici i ćirilici, a u ovom trenutku radi se prevod prve strane mobilne aplikacije na ruski jezik, jer će Prirodnjački centar, zahvaljujući podršci Turističke organizacije Srbije, biti prisutan i na Sajmu turizma u Moskvi od 11. do 13. septembra.

Vukosavljević je obišao je i Resavsku biblioteku Svilajnac, koja ove godine slavi jubilej – 150 godina postojanja i rada, što predstavlja tradiciju kojom malo koja ustanova culture u Srbiji može da se pohvali.