SVILAJNAC- Prva robotizovana fabrika u Srbiji započeće početkom naredne godine proizvodnju  u Svilajncu, investotor je italijanski gigant Ariston i plan je da godišnji izvoz dostigne 30 miliona dolara.

– Reč je o proivodnji koja se zasniva na robotima i visokostručnoj radnoj snazi. Zato će do kraja godine prva grupa radnika i inžinjera biti upućena na obuku u Italiju. Fabrika u Svilajncu proizvodiće grejače za ceo svet, odnosno za sve proizvođače bele tehnike Boš, Gorenje i ostale poznate brendove. Njihov plan je da izvoz dostigne 30 miliona dolara za tri godine. Zarade zaposlenih zbog visokih zahteva, stručnosti i kompetencija biće daleko iznad prosečnih u Srbiji. Biće posla i za radnike iz drugih gradova u regionu,  potvrdio je predsenik te opštine  Predrag Milanović

Ariston je posle ispitivanja tržišta u Srbiji odlučio da novu fabriku izgradi u Svilajncu i sa opštinom je već potpisan ugovor o iznajmljivanju hale od 4.000 kvadrata u Velikom polju, a ugovorom predviđeno da je i otkupe ukoliko budu zadovoljni proizvodnjom. U konkurenciji je bilo desetine gradova u Srbiji, ali je Svilajnac uspeo da pobedi, pa su veoma ponosni na ovaj veliki projekat.

– Ova fabrika će u naredne tri godine zaposliti 110 radnika, najavio je Milanović.

Ariston je preuzeo pogon, do kraja godine biće montorana najsavremenija  oprema, početak proizvodnje je predviđen za početak naredne godine. Raspisan je konkurs za prijem radnika.