DESPOTOVAC- Počeli su radovi na rekonstrukcija Tehničke škole i Doma zdravlja u Despotovcu vredni preko 3 miliona evra. Radovi u školi vredni su oko milion evra i biće završeni do početka sledeće školske godine.

– Ušli smo u građevinske radove, očekujem da izvođači ispoštuju rokove i da dobijemo savremenu školu po svim evropskim standardima, sa modernom kuhinjom za edukaciju učenika i sa mogućnošću rada u komercijalne svrhe. Dobićemo prelep restoran pored škole i sredićemo park. To je veoma važno za Despotovac i prvi korak za ostanak dece. Do početka sledeće školske godine biće završeni radovi, rekao je Nikolić.

U drugom koraku u planu je izgradnja Doma za učenike za 50 korisnika i zatvoreni bazen, kao i sportska sala za potrebe Tehničke škole. U toku je projektovanje Gradske toplane koja zagrevati sve javne objekte u gradu. Pored prosvete, i zdravstvene usluge biće podignute na viši novi. Zdravstvena zaštita je jedan od najvažnijih segmenta u prioritetima stanovnika Despotovca.

– Počeli su radovi u Domu zdravlja, vredni preko 260 miliona dinara. Dobićemo ustanovu po svim svetskim standardima, jednu od najboljih ustanova u primarnoj zaštiti u Pomoravlju. Despotovac je po površini među najvećim opštinama u Srbiji sa velikim brojem naseljenih mesta i naši građani zaslužuju najbolju zadravstvenu zaštitu. Imamo veoma staru populaciju, što dodatno našu obavezu povećava. Posle rekonstrukcije objekata Doma zdravlja, u planu je rekonstrukcija stacionara, najavljuje Nikolić.

U toku su radovi na obnavljanju sale Kulturnog centra vredni više desetina miliona dinara i do juna sledeće godine sala će, posle tri decenije, ponovo biti otvorena za sve kulturne sadržaje. Završavaju se radovi na stazi do manastira Manasija, koji su usporeni zbog teškog terena i podloge, ali do kraja sledećeg meseca biće kompletno izgađene pešačka i biciklistička staza. Manastir je priključen na vodovodni sistem, posle ugradnjenje pumpi profunkcionisaće i kanalizacija.

– Asfaltirali smo ulicu Vuleta Popovića, najstariju u opštini, i to je simboličan početak velike rekonstrukcije u Despotovcu koja će uslediti narednih godina. Rešen je višegodišnji problem slivanja atmosferskih voda, te izgradili pešačku stazu  i parking mesta za bolju bezbednost pešaka, naglašava Nikolić

U okolnim naseljima započet je niz projekata, asfaltom se presvlače putevi, rekonstruišu i izgrađuju mostovu, pre svega most preko Resave u Strmostenu koji je u lošem stanju. Nasipanje atarskih puteva,  urađeni su projekti za radove na seoskim školama i salama, aktiviran je  veliki broj grališta. Radi se projekat vodosnabdevanja za sela u na celoj teritoriji opštine, a najveći problemi su u Sladaji, Stromstenu i Stenjevcu. Opština je postala vlasnik mini industrijske zone u Resavici. Privode se kraju radovi na u bivšem pogonu Beka. Najavljuje se zapošljavanje do 60 naših radnica. Reč je o konfekciji Jumko koja će preuzeti pogon.