PARAĆIN- U okviru realizacije Projekta vodosnabdevanja Paraćina JP Vodovod do leta naredne godine realizovaće investicije izgradnje 4 nova bunara, što će za 50 odsto povećati postojeće količine vode iz tog sistema.  Vrednost radova je 21 milion dinara.

– Sopstvenim sredstvima realizujemo bušenje dva bunara na lokaciji Grunje. To su zamenski bunari i očekujemo da uđu u eksplataciju do maja sledeće godine. Reč je o dodatnih 30 litara vode u sekundi. Završavamo tender za još dva bunara iz programa nemačke Razvojne banke, količine vode su slične, i iduće leto dočekaćemo sa 50 odsto više vode do sadašnjih količina. Ne očekujemo probleme u vodosnabdevanju u sledećoj godini. Trenutno bunari daju 112 litara vode u sekundi i sa novih 60 litara to će biti 170 litara. To je dovoljno bez vode iz pravca Izvora za snabdevanje grada i svih sela, ako vodu korisimo namenski za piće i održavanje higijene. Svi problemi se dešavaju leti kada se voda koristi za zalivanje, kaže direktor JP Vodovod Nebojša Simić.

NABAVKA MEHANIZACIJE

Iz programa KFW nabavljenI su savremena kombinovana mašina i kamion kiper. Vrednost kamiona je 12 miliona dinara. To će podići kapacitete operative na viši nivo za održavanje i izgradnju vodovodne mreže u Paraćinu.

Pored toga, iz programa KFW završeno je polaganje novog cevovoda u Tatar Bogdanovoj ulici i Cara Dušana, a dok kraja godine u planu je završetak radova u ulici Dragoslava Marinkovića.

– Veći deo radova iz programa KFW biće realizovan sledeće godine. Glavni radovi su zamena glavnog voda iz pravca Izvora. JP Vodovod će raditi zamenu sekundarne mreže u gradu. Za taj posao je predviđeno 400.000 evra i odlučili smo se za nabavku materijala u toj vrednosti, dok će naši zaposleni raditi na ugradnji. Na taj način postavićemo 7.000 metara mreže ili više nego duplo da je to radio neki drugi izvođač radova, kao što je to bio slučaj u drugim gradovima, najavio je Simić.