JAGODINA – Guverner Crvenog mora, general Ahmed Abdalah, koji predvodi privrednu delegaciju iz Egipta na Međunarodnom sajmu turizma u Beograda, danas je u jagodinskom Kulturnom centru otvorio izložbu dokumenata i fotragija ,,110 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Egipta” koju predvodi. Njegov domaćin Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodina, ocenio je da su diplomatski odnosi dve država na visokom nivou te to ilustrovao činjenicom da Egipat ne podržava učlanjenje tzv države Kosovo u međonarodnim organizacijama.

– General Ahmed mi je rekao da Egipa neće podržati kandidaturu tzv Kosova u Interpol, kada smo bili njegovi gosti jeseans. Tako je i bilo. očekujem nastavak saradnje i izvoza pšenice i drugih proizvoda iz Srbije u najuticajniju državu Afrike i bislikog Istoka, rekao je Palma, koji je generalu poklonio medaljon sa grovima Srbije i Jagodine.

General Abdalah se zahvalio se na dobrom prijemu i prijateljim odnosima, te najavio proširenje trgovinske saradnje dve države. On se posebno osvrnuo na saradnju koja je bila značajna pre šest decenija i značajn Pokreta nesvrstanih u svetu.  U egipatskoj delegaciju su 25 privrednika, guverner Crvenog mora i dvojica ministara. Egipćani su posetili Markovićevo rodno selo i crkvu Svetog Jovana.

Marković je rekao da očekuje da privredna delegacija iz Egipta, koja će u Srbiji boraviti nekoliko dana u Srbiji, izraziti potrebu za proizvodima iz Srbije koje je Egipat do sada uvozio iz drugih zemalja.