SVILAJNAC- Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj posetio je danas opštinu Svilajnac, gde je sa Predragom Milanovićem, predsednikom opštine Svilajnac, razgovarao o budućim projektima opštine uz podršku ovog ministarstva. Njih dvojica su i zvanično otvorili novu ekskluzivnu izložbu “Životinje Afrike”, koja je od danas nova stalna postavka Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu.
Prirodnjački centar nedavno je digitalizovan, a novim sadržajima i modernim pristupom postojeća ponuda se obogaćuje, privlače novi posetioci i čini da Centar bude u kontinuitetu atraktivan.
– Nova postavka rezultat je rada naših stručnih kadrova, realizovana je uz podršku opštine Svilajnac i pokazuje da imamo kapacitete da uvek idemo korak dalje. S obzirom da je ovim opština Svilajnac pokazala da je spremna za nove tehnologije, predmet današnje posete ministra Popovića bili su i neki drugi projekti koje opština Svilajnac planira da radi u saradnji sa ovim ministarstvom, izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Ministar Popović izjavio je da Svilajnac ima izvanredan potencijal za razvoj, što dokazuje i Prirodnjački centar Srbije koji je na nivou sličnih centara u Evropi i svetu.
– Najvažnija stvar je da je Prirodnjački centar inovativan, da prepoznaje digitalizaciju i nove tehnologije kao svoju razvojnu šansu i da će narednih godina raditi na unapređenju ovih kapaciteta. Nova izložba je impozantna, kao i ostale izložbe i sadržaji, i zbog toga je veliki razvojni, naučni i turistički potencijal naše zemlje. Pozivam sve građane i učenike da posete Prirodnjački centar Srbije, jer je u ravni sa pariskim i londonskim, sigurno najbolji na Balkanu, rekao je on i dodao da je prepoznao i veliki ekonomski napredak Svilajnca, jer jedan svetski gigant kao što je Panasonik nije slučajno došao u Svilajnac odakle izvozi proizvode za ceo svet.

Izložba “Životinje Afrike” Prirodnjačkog centra Srbije od danas je otvorena za sve posetioce, koji mogu videti ekskluzivne eksponate i atraktivne primerke životinja najegzotičnijeg kontinenta na svetu.
– Prirodnjački centar Srbije predstavlja spoj nauke, obrazovanja, turizma, kulture i umetnosti na jednom mestu, a modernim pristupom i korišćenjem savremenih tehnologija postajemo jedinstveni centar ovog tipa u regionu. Bogatom ponudom sadržaja i interaktivnim pristupom podjednako smo atraktivni svim uzrastima, kazala je Jasminka Luković Jagličić v.d. direktora Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu.

U postavci je izloženo 20 eksponata, dva su od veštačkih materijala, jer su zaštićene vrste. Očekuje se još 10 eksponata koji će upotpuniti izložbu. Pored toga, ugovori o radu uručeni 13. mladih stručnjaka.