JAGODINA- Klubovi ženske rukometne Superlige na sastanku u Jagodini pokrenuli su inicijativu za podnošenje zahteva za pristupanje asocijaciji superligaških klubova u muškoj konkurenciji. Predhodno su muški klubovi osnovali svoju asocijaciju i na taj način se izdvojili iz sadašnje  Super rukometne lige Srbije koju je osnovao Rukometni savez Srbije.

-Sagledali smo tu novu priču i procenili da je to dobra stvar za ženske rukometne klubove. Podnosimo inicijatvu da nas prime kao ravnopravne članove, što podrazumeva da prihvatamo sve obaveze i prava koje iz toga proističu. Ne mora da znači da će nas prihvatiti, ali lobiraćemo, razgovaraćemo pre svega sa predsednikom UO te asocijacije Milanom Đukićem. Klubovi bi imali benefit u smanjenju troškova takmičenja, odnosno deo troškova bi preuzeo sponzor kao što je kotizacija, oprema i ostalo, kaže Miško Tomić predsednik ženskog rukometnog kluba Vojvodina, koji je delegiran da obavi razgovore sa predstavnicima muške asocijacije.

Alternativa toj inicijativi je da ženski klubovi naprave svoju asocijaciju.

-Želimo da se kao klubovi pitamo o ženskom rukometu, a ne da nam se nameću rešenja, jer niko više klubove ne pita. Do sada smo bili u funkciji RSS, umesto da bude obrnuto. Nismo odlučivali o kalendaru i načinu takmičenja, ipak trebamo da se pitamo za bazične stvari. Nezadovoljni smo sistemom takmičenja i ostalim stvarima. Nema nas u medijima, a onda nema ni marketinga. Prinuđenimo smo da se borimo za svoj status. Ovo je prvi korak, naglašava Tomić.

Do sada je dikretora lige postavljao RSS, a predlog je da bude biran na javnom  konkursu, poseban uslov je da ne bude rukometni radnik, odnosno da menadžer upravlja ligom. Sudije će biti u ugovornom odnosu sa ligom. Kompletno takmčenje biće na višem, profesionalnijem nivou, što će uticati na bolji markentiški potencijal lige i klubova.