MINSK- Od 29.maja do 30.juna, u Beloruskoj prestonici Minsk održan je Festival likovnog stvaralaštva, čiji su pokrovitelji Minska i Belorusija. U sklopu ovih mesec dana predstavljeno 17 umetničkih projekata od kojih je 4.juna u galeriji ART HAOS otvorena izložba 8 srpskih stvaralaca pod nazivom „Očima Srpskog Iskustva“.

Minskoj publici, predstavili su se sa svojim radovima: Olivera Karić Nedeljković, Miroslav Lazović Lazal, Bisenija Tereščenko, Bojan Otašević, Zoran Graovac, Temjan, Zoran i Vasilisa Ivanović.

Izložbu su otvorili Aleksandr Zinkevič, direktor festivala i Lilia Lukašenko, direktorica galerije Art Haos. Cilj ovog projekta, kako je bilo rečeno na samom otvaranju, je da se Belorusija priključi evropskom kulturnom procesu, a samim tim i da se zajedništvo dva naroda, Belorusa i Srba, pored političke i ekonomske saradnje, sada i kulturno ostvari.

Takođe, jedan od pokrovitelja ovog festivala umetnosti „MINSK 2019.“, su Gazprom i Belgazprom banka.

„Još uvek smo pod utiscima ovog divnog i čistog grada koji je prepun parkova, nove gradnje, pitomih i lepih ljudi, kao i velikih umetničkih akademija i muzeja. Za vreme boravka u beloruskoj prestonici, naši domaćini su bili Milanka i Bogoljub Karić zajedno sa svojom velikom porodicom. Njihova srdačna gostoljubivost, učinila je da se osećamo zaista kao u bratskoj zemlji. Takođe smo bili u prilici da pored grada i manastira, obiđemo i Nacionalni muzej kao i njihovu Likovnu akademiju. Nosim najlepše utiske iz Minska, čiji je mentalitet ljudi dosta sličan našem i  njinov jezik je za mene bio gotovo razumljiv.

Ono što je takođe obradovalo moje kolege sa kojima sam izlagala, je sam odaziv beloruske publike za ovu izložbu i uopšte taj kult za tradicionalnu umetnost koju ova vanredna nacija neguje i gaji, kaže Vasilisa Ivanović.