PARAĆIN- Predstavnici projekta EUpro danas u posetili Industrijsku zonu Zmič u Paraćinu u koju će preko tog projekta biti uloženo 300 hiljada u infrastruktuno opremanje.

– Imamo 17 preduzeća koja su kupila parcele, 10 objekta je izgrađeno ili u izgradnji. Dva strana preduzeća investiraće u nove pogone i planirano zapošljvanje velikog broja radnika, jedno od njih čak do hiljadu radnika treba da angažuju u novom Industrijskom parku. Uskoro ćemo imati u Indsutrijskoj zoni dvadesetak preduzeća koja će sledeće godine raditi i to je od ogromnog značaja za Paraćin, ali i građane iz Pomoravlja. Parcele nemaju veliku cenu, lako mogu da se dobiju i bez naknade ako je u skladu sa zakonom. Dozvole brzo i lako dobijaju, nema imovinskih problema. To koriste mala i srednja preduzeća koja nemaju lokacije za izgradnju, rekao je predsednik te opštine Saša Paunović.

Švedska kompanija Rimaster je dala garancije da će posle završetka Industrijskog parka ispuniti svoj deo dogovora.

– Rimaster je počeo sa radom u Paraćinu u iznajmljenom prostoru, privodimo razgovore sa njima o  definitivnom korišćenju Industrijskog parka. Opština je dobila državnu saglasnost bankarske kredite za izgradnju Industrijskog parka. Objekat će biti izgrađen u više faza i pod komercijalnim uslovima biti dat u zakup. Rimaster je dao garnciju da će se javiti na taj javni poziv i zakupiti ili kupiti objekat pod komercijalnim uslovima, a planira zapošljavanje do 1.000 radnika u narednim godinama, istakao je Paunović.

Čak 88 malih i srednjih preduzeća grade proizvodne i poslovne objekte na drugim lokacijama u Paraćinu, kao i turističke destinacije Grza i Sisevac.

– Reč je o 70.000 kvadrata proizvodnog i poslovnog prostora, a poeđenja radi nekadašnja Štofara imala je 52.000 kvadrata. Za sedam godina imamo nove pogone i tu je zaposlen veliki broj radnika u raznim oblasitima, Paraćn doživljava investicioni bum i to će se nastaviti nadalje, kaže Paunović.

Iz EUpro programa u Paraćinu će biti plasirano 630 hiljada evra, pored Industrijske zone, podržano je unapređenje Geografskog infromacionog sistema i lokalni preduzetinici da unaprede poslovanje. Kao rezultat ulaganja u infrastrukturu biće omogućeno otvaranje 300 radnih mesta u Indstrijskoj zoni.