JAGODINA- Zbog toga što su deca, koja su trenirala plivanje u jagodinskom Akva parku, imala simptome mučnine i kašlja  Tužilaštvo i policija u Jagodini prikupljaju izjave roditelja i svedoka sa bazena, a Zavod za javno zdravlje iz Ćuprije je uzorkovao vodu. Tridesetoro dece i odraslih hospitalizovano je u Službi pedijatrije Opšte bolnice, kao i Školskom dispanzeru  i Hitnoj pomoći Doma zdravlja. Prema izveštajima lekara, posle terapije, deca su u dobrom stanju otpuštena u pratnji roditelja

U Izveštaj o prijemu i zbrinjavanju dece kod koje se na treningu na gradskom bazenu Jagodina tokom večernjih sati javljaju simptomi nadražajnog kašlja i mučnine Službe za pedijatrije Opšte bolnice  stoji da je oko 19.30 sati pregledano je 16. dece različitog uzrasta i pola. Deca su na prijemu van životne opasnosti i kod svih dominira nadražajni kašalj. Posle pregleda sprovedena je simptomatska terapija. Po prijemu terapije sva deca su observirana u trajanju dva do tri sata u stacionaru te službe, a posle toga deca su u dobrom opštem stanju sa medicinskom dokumentacijom otpuštena u pratnji roditelja, stoji u izveštaju koji su potpisali načelnik i ordinirajući lekari.

Kako saznajemo deca su inhalirana, jer su inhalaciono doživela kontaminaciju, a ova koja su progutala imaju stomačne tegobe. Uzrok je neka materija koja se našla u bazenu. Prema priči dece i roditelja, oni su tokom plivanja osetili jak miris, deca su   sama izlazila iz bazena, neka deca su odmah odreagodvala, a druga posle 10. minuta počela da kašlju. Jak i nepodnošljiv miris je uzrok tome. Sva deca su popila aktivni ugalj koji skuplja sve toksine, inhalirani su pulmikortom da se smanji nadražaj. Deca su se brzo smirila zahvaljuići i tome što su kratko bili izloženi dejstvu te materije.

Roditelji su zadovoljni što se zdravstveno stanje dece brzo popravilo, ali i zameraju zbog neodgovornosti na bazenu.

– Dete je izašlo iz bolnice, od terapije je primilo injekciju, inhalirano je i popilo aktivni ugalj, neka deca su primila infuziju. I trener je bio u Hitnoj pomoći. Neka deca su bila u težem,a neka u boljem stanju. Moja ćerka kaže da nije mogla vodu da proguta u tom trenutku,kašljala je i nije mogla da guta. Uplašila se. Jedno dete je palo u nesvest, neka deca su povraćala. Sve je na kraju ispalo dobro, ali moglo je da ne bude. Svi misle da je uzrok hlor, roditelji su videli ljude koji unose kanistere sa hlorom u hidro-mašinski blok. Posle izvesnog  vremena deca su sa te strane osetila jak i nepodnošljiv miris, verovatno sa sa te strane ulaze cevi u bazen i tako se širi dalje. Počeli su da se guše i iskaču iz bazena. Deca koja su bila na drugoj strani bazena nisu odmah osetila miris, ali su izašli iz bazena. Nije tačno da su samo deca iz jednog kluba odreagovala, bilo je i dece iz drugog kluba. Najbolje je da se takve situacije reše sada i da se više ne dešavaju, a ne da se peru ruke i prikrivaju problemi, kaže jedan od roditelja.

Plivački klub Akva 235 danas nije bio na bazenu, ali se najavljuje povratak već za sutra, jer je zdravsteno stanje dece dobro.

– Sve se dogodilo jako brzo, kada sam se okrenuo video sam decu iz prve staze, reč je o školi plivanja, kako iskaču iz bazena, vrište i kašlju, tu ima male dece do 7,8 godina. Ne znam šta se dogodilo, najverovatnije iz vazduha se desilo zagađenje. Čovek je odmah proverio vodu i sve je bilo u redu. Neko isparenje od neke kiseline, hlora, ne mogu tačno da kažem šta se dogodilo. Morali smo da reaujemo, deca u počela da povraćaju, jedna mala se maltene onesvestila, žena sa Akva parka je zvala hitnu pomoć. Videli su da je loše stanje dece 30. dece je završilo u hitnoj na inhalaciji. Većina dece iz našeg kluba, jer smo bili na toj strani gde se osetio taj jak miris. Prilikom udisaja jako grebe grlo. Sat posle toga još uvek taj miris osećao i bilo je teško da diše na toj strani bazena. Sada je sve dobro, rekao je trener u Aqva 235 Slobodan Savić.