ĆUPRIJA- Posle 60 godina, u Ćupriji najavljuju rekonstrukciju sistema vodosnabdevanja, odnosno kompletnu zamenu sekundarne mreže u dužini od 18 kilometara. Beton/azbestne cevi biće zamenjene plastičnim, koje su kvalitetnije i bezbednije.  Sa Kancelarijom za javna ulaganja, posle prošlogodišnjeg dogovora sa premijerkom Anom Brnabić, biće realizovani radovi vredni 2 miliona evra. JKP Ravno 2014. realizovaće sa sopstvenim mašinama i ljudstvom ovaj komplikovan projekat, jer u Ćupriji ne postoji katastar podzemnih instalacija. U tu svrhu u protekle dve godine uloženo je blizu milion evra u nabavku najsavremenije mehanizacije za polaganje vodovodnih cevi, tako da će javna sredstva uložena projekat biti racionalno utrošena, a komunalno preduzeće oformiti savremenu operativu. U proteklih nekoliko dana pristigli su ,,volvo” kamioni, japanski bageri, ranije cisterna za vodu, mašina za obeležavanje saobraćajnica, kombinovana mašina, traktor, kamion-putar… Inače, reč je o ulaganjima koja nisu nekoliko decenija realizovana u tom preduzeću. U toku je zamena vodovodnih cevi u glavnoj ulici od Slavije ka centru grada, a JKP Ravno 2014. prati te radove i daje neophodnu asistenciju, dok se u ulici Stanoja Glavaša, posle kompletne rekonstrucije komunalne i putne infrastrukture, obavljaju radovi na postavljanju trotoara. Tako će izgledati ulice u Ćupriji za nekoliko godina, posle zamene vodovodnih cevi i kanalizacije mreže, a zatim asfaltiranja i izrade trotoara.

 

– Jedan od prioriteta Ćuprije je sanacija vodovodne mreže i obezbeđivanje dovoljne količine vode. Zamenom sekundarne vodovodne mreže rešićemo mnoge probleme u gubicima i povećanja pritiska u mreži. Trenutno nismo u mogućnosti da povećamo pritisak u sistemu preko 2 bra, jer dolazi do oštećenja mreže, kaže direktro JKP Ravno 2014 Dejan Ristić.

Završene su sve potrebne studije, napravljen je registar vodvodne mreže, analiza postojećeg stanja i idejni projekat zamene sekundarne mreže.

– Trenutno je završna faza izrade glavnog projekta. Pored toga, radimo na projektu 10 mernih mesta gde će biti meren protok. Za tridesetak dana, nadam se da ćemo imati građevinsku dozvolu za oba projekta, kako bi započeli radove koji će trajati od 10 do 12 meseci u zavisnosti od vremenskih prilika, precizira Ristić.

Opština je uradila registar kanalizacione mreže i analizu stanja atmosferske kanalizacije. U Terekovom i Minelovom naselju biće izgrađena kanalizacija u okviru projekta sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Očekuje se da i te radove finansira država.