BUDVA- Mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi uručila je danas u Budvi predstavnicima 17 gradova i opština iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore sertifikate da su “po meri privrede”, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Među ovogodišnjim dobitnicima sertifikata je i opština Ćuprija, koja je tako zvanično postala tek jedna od 10 lokalnih samouprava u Srbiji „sa povoljnim poslovnim okruženjem“. U ime opštine Ćuprija, na međunarodnoj Konferenciji o ekonomiji, sertifikat BFC SEE u Budvi primio je mr Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija. Važno je istaći da je podršku programu sertifikacije dala i Vlada Nemačke putem Otvorenog regionalnog fonda GIZ za modernizaciju opštinskih usluga.

Ovaj sertifikat praktično pomaže investitorima u identifikovanju opština i gradova koji nude najbolje uslove za ulaganje i imaju najveći potencijal za razvoj, odnosno, kako stoji u saopštenju NALED, da investitori „mogu da računaju na usluge po najvišim međunarodnim standardima“ u lokalnim upravama koje poseduju BFC SEE sertifikat.

Analize su pokazale da su uslovi za poslovanje u tim mestima 70 odsto bolji nego u gradovima i opštinama koje nemaju tu potvrdu kvaliteta, a gotovo triput su uspešnija u privlačenju investicija, naveo je NALED.

Ćupriji i Požarevcu, kao samoupravama koje su najbolje za investiranje, kako je istakao predsednik Erić, sertifikate je na današnjoj Konferenciji o ekonomiji u Budvi dodelio premijer Crne Gore Duško Marković, a jedan od prvih koji je Eriću i ostalim predstavnicima sertifikovanih lokalnih samouprava lično čestitao bio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Inače, do sada su samo 54 lokalne samouprave sa prostora pet država jugoistočne Evrope dobile sertifikat da su “po meri privrede”, a još 33 su u postupku sertifikacije.

BFC SEE se od 2012. sprovodi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji, a od 2016. i u Crnoj Gori. BFC SEE platforma otvorena je za nove partnere i zemlje učesnice koji žele da se uključe u razmenu najboljih praksi i daju doprinos regulatornoj standardizaciji, unapređenju uslova poslovanja na lokalnom i nacionalnom nivou i ekonomskoj integraciji regiona.