ĆUPRIJA- Pres konferencija realizovana u okviru projekta „Izložba proširene stvarnosti antičkog grada Horeum Margi“, koji finansira Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, a čiji je nosilac  Opština Ćuprija u saradnji sa Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, održana je u prostoru Muzeja „Horeum Margi-Ravno“ u Ćupriji. Kako je novinarima još jednom potvrđeno, rezultati dosadašnjih arheoloških istraživanja rimskog grada Horeum Margi biće prezentovani krajem ove godine na izložbi proširene realnosti. Ova virtuelna postavka će tada moći da se pogleda na jedinstven način: aktiviranjem aplikacije za mobilne telefone, i to na nekoliko tačaka u gradu.

Vladimir Vasiljević, član Opštinskog veća za sport, kulturu i turizam, istakao je na današnjoj konferenciji za novinare kako značaj ovog projekta leži u činjenici da je on bitan deo krovne ideje svih koji se bave kulturom i turizmom u Ćupriji – konačne revitalizacije celog kompleksa nekadašnjeg rimskog grada.

„ Lokalna samouprava radi na mnogo većem i ozbiljnijem projektu – koji je negde krovna ideja – a to je revitalizacija kompletnog antičkog grada Horeum Margi, i ja očekujem da ćemo već sledeće godine da imamo ozbiljnije radove u tom pravcu, pored ovog projekta koji se sad radi i pored konstantnih arheoloških istraživanja koja se rade već nekoliko godina“, rekao je većnik Vasiljević, zahvalivši se potom Kabinetu ministra bez portfelja i Regionalnoj agenciji na pomoći i saradnji u ovom projektu, koji je, kako je istakao, samo još jedno prepoznavanje „odličnog rada Novaka Novakovića i Muzeja ‘Horeum Margi – Ravno’ na više mesta“.

Marijana Božić iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, govorivši o samom projektu, istakla je kako on koincidira sa Strategijom održivog razvoja regiona za period 2011-2021. Projekat tako, po njoj, ima za cilj da širokoj javnosti promoviše i popularizuje upravo ono što predstavlja bogatstvo teritorije antičkog grada Horeum Margi.

„Projekat je već ušao u drugu fazu svoje realizacije. Prva faza bila je posvećena pripremanju svih tih važnih tehničkih zahteva za realizaciju onog što sama inovacija zahteva: digitalizacije materijala, nabavke adekvatne opreme da bi se ta digitalizacija izvršila, izrade aplikacije za jedan virtuelni prikaz severoistočne kule i samog antičkog grada… Ono što predstoji u narednom periodu je ta široka popularizacija, odnosno podizanje vidljivosti projekta i samog muzeja kroz društvene mreže i, naravno, kroz kampanje u nacionalnim medijima“, rekla je, između ostalog Marijana Božić, istakavši kako krajnji ishod projekta treba da bude „da jedna široka javnost, koja nije samo na teritoriji Šumadije i Pomoravlja, bude upoznata sa ovakvim resursom kojim opština raspolaže“.

Postoji veliko interesovanje za ovom interaktivnom postavkom i u drugim gradovima, pa je direktor Novaković na današnjoj konferenciji za novinare najavio da će već iduće godine „Izložba proširene stvarnosti antičkog grada Horeum Margi“ biti gostujuća u nekoliko gradova sa kojima je uspostavljena institucionalna saradnja. Ipak, prvi čovek Muzeja „Horeum Margi-Ravno“ smatra da će najveća korist od projekta, odnosno izložbe biti ostvarena uticajem na mlađu populaciju.

„Projekat je značajan zato što u velikoj meri popularizuje kulturno nasleđe kroz savremene medije i na jedan savremen način. Tako će se možda najbolje dopreti do pripadnika mlađih generacija kojima je savremena tehnologija jako bliska i kojima sve ono što nije onlajn, što nije elektronski i što se ne nalazi na mobilnim uređajima – nije dostupno. Ova izložba je zapravo dobar program kojim će mlađa generacija ući u srž postojanja antičkog grada, upoznati se sa kulturnim nasleđem iz svog neposrednog okruženja, ali i steći neka nova saznanja o rimskoj kulturi i rimskom nasleđu na teritoriji Republike Srbije i dobiti širu percepciju o tome kako je sam grad izgledao, gde se prostirao, šta je sve to rimski grad Horeum Margi imao i zašto je bio tako značajan“, istakao je Novaković, koji je dodao kako će ovakva prezentacija da omogući i uvid u način čuvanja kulturnog nasleđa.

Rok za završetak realizacije projekta „Izložba proširene stvarnosti antičkog grada Horeum Margi“ je 31. decembar ove godine, a njegova vrednost iznosi 1.368.750 dinara.