PARAĆIN- Direktor švedske kompanje “Rimaster” Tomas Stalnert i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović potpisaće u ponedeljak, 16. decembra, Ugovor o zakupu poslovno-proizvodnog prostora površine 3.000 kvadrata u Industrijskom parku u Industrijskoj zoni ”Zmič”. U ovom proizvodnom prostoru “Rimaster” će nastaviti proizvodnju, započetu početkom ove godine, sa tendencijom zapošljavanja do 1000 radnika do kraja realizacije investicije. Opština je u oktobru počela izgradnju Industrijskog parka, vrednost investicije premašuje 250 miliona dinara.

Poizvodna hala trebalo bi da da bude završena do maja sledeće godine, kako bi se “Rimaster”, koji od prošle godine proizvodi u iznajmljenom prostoru, preselio i proširio proizvodne kapacitete, otvarajući nova radna mesta. Investicija opštine vraćaće se se kroz zakupninu na 7 godina po ceni od 2,64 evra po kvadratu mesečno. Kompanija “Rimaster”, koja bi, prema najavama, u prvom sledećem investicionom ciklusu, posle preseljenja u novi prostor uposlila oko 200, a do okončanja kompletno planiranog investiranja u Paraćinu u narednim godinama, do 1.000 ljudi. Izgradnja proizvodnog objekta poverena je preduzeću “Grading”.

-Opština je obezbedila sredstva, gradimo objekat koji će biti gotov na proleće i to je već 14. objekat koji se gradi u industrijskoj zoni, a preostalih šest kupaca, od ukupno 20 koliko ih trenutno ima, čeka dozvole da bi krenuli sa izgradnjom. Imamo još tri zainteresovana kupca za sada, dva čekaju preparcelaciju jednog dela bloka parcela koji je ranije opremljen infrastrukturom, dok treći čeka početak preparcelacije novog bloka koji smo otvorili nedavno izgradnjom nove ulice u zoni, rekao je Paunović.

On je dodao da će se vrlo brzo ispuniti predviđanja o četrdesetak firmi u industrijskoj zoni, te da se radi o više hiljada radnih mesta u bliskoj budućnosti. U neposrednoj blizini budućeg opštinskog objekta niče objekat jedne privatne firme, a preko puta bugarska firma “Cinkomet” gradi halu, planira kupovinu još jedne parcele da gradi i drugi objekat. Proizvodni pogon prehrambene industrije koji je dobio pomoć Evropske unije počinje sa radom, a na ulazu u zonu gradi se veliki objekat površine 1.200 kvadrata domaćeg investitora… Za novi blok parcela opština je nedavno završila izgradnju saobraćajnice sa svom potrebnom infrastrukturom, tako da je taj blok sada na raspolaganju potencijalnim investitorima. U budućnosti će svakako biti potrebni novi kapaciteti u električnoj energiji za nove firme, a od sledeće godine gradiće se još neke saobraćajnice za preostali blok koji, za sada, još nije otvoren. Taj blok dolazi na red za izgradnju infrastrukture kada bude prodate parcele u bloku koji je nedavno otvoren.