PARAĆIN- Projekat Unapređenja vodosnabdevanja Paraćina, koji se realizuje u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom, realizuje se duplo brže od roka, izjavio je direktor JP Vodovod Nebojša Simić i dodao da će završetkom ove investicije ta opština imati pouzdano vodosnabdevanje narednih nekoliko decenija. Investicija je vredna 3,45 miliona evra, bez povećanja cene vode biće vraćan kredit.

-Glavni deo projekta je zamena glavnog cevovoda iz pravca Izvora prema Karađorđevom brdu u dužini od 9,7 kilometra. Do sada je položeno preko 4 kilometra cevi i očekujemo završetak za 5,6 meseci, do kraja maja. Rok je 18 meseci, odnosno februar 2021. godine.  Izvođač radova bez prekida nastavlja sa radom, sem praznika, rekao je Simić.

Ostali delovi projekta privode se kraju, počeli su radovi na cevovodu od bunara u Gorunju do rezervoara u Karađorđevom brdu.

-Posle završetka tih radova moćićemo da, kada je potrošnja manja u toku noći, vodu da transportujemo do rezervoara i na taj način da značajno unapredimo sistem vodosnabdevanja. Cevovod i pumpna stanica biće završeni za mesec dana, potvrdio je on.

U tom projektu je i realizacija Skada sistema, upravljanja vodovodnim sitemom, i toku je nabavka, kao i izgradnja još dva bunara.

– Dva bunara su izbušeni i očekuje se opremanje, a ostaje još dva da se budu izgrađeni kada budu rešeni imovinski odnosi. Do polovine sledeće godine očekujemo kompletan završetak projekta, najavio je Simić.

Isporučen je materijal za zamenu vodovodne mreže u ulicama i potrebno je usklađivanje radova na rekonstrukciji mreže sa lokalnom Upravom za investcije koja će ih posle toga asfaltirati. U planu je još 5 ulica za zamenu vodovodne mreže, do sada je taj posao obavljen u 4 ulice.

– Posao zamene sekundarne mreže u gradu potrajaće narednih desetak godina. JP Vodovod je nabavio iz kredita kamion kiper i kombinovanu mašinu. Smanjenjem gubitaka u mreži i sa novim bunarima dobićemo 60 litara u sekundi, a pre je kapacitet bio 116 litara, precizirao je Simić.