ĆUPRIJA- Direktor Zavoda za javno zdravlje iz Ćuprije dr Goran Radovanović potvrdio je danas da su od dvoje lekara uzeti brisevi na novi korona virus covid-19 i da se očekuju rezultati u narednim danima, te na taj način demantovao da ZJZ ne testira zdravstvene radnike iz Ćuprije sa kliničkom slikom te zarazne bolesti.

-Postoje određene stručne procedure, koje su propisne i koje se uvažavaju u celom svetu s obzirom da je pandemija u pitanju,  a koje poštuje ZJZ Ćuprija. Nemoguće je da sve jedan kolega, koji se javio a kojima je ZJZ na 50 metara, da nisu uvaženi i da nisu testirani. Prioritetno gledano s obzirom na poziciju u zdravstvu, jer su nam ti ljudi preko neophodni za celu priču. Te priče i kvalifikacije da ZJZ nije odgovorio izazovu sa kojim se susreće celo društvo i svet, to ne stoji. Svakodnevno ZJZ uzima briseve po opredeljenu infektologa i epidemiologa, ne postoje prioriteti i selekcija, to je isključeno. Svi smo isti, od zdravstvenih radnika do građana u Ćupriji i Pomoravskom okrugu. Lično mi je žao ako su kolege dale takav komentar, jer to ne stoji. Lično im stojim na raspolaganju, svakodnevno sam u kontaktu sa svim rukovodećim strukturama u bolnici, to nam je obaveza, kaže dr Radovanović.

Prioritet su osobe koje imaju težak oblik bolesti, prvo se one testiraju, onda se uzorkuju sumnjive, pa zdravi kontakti, pa eventualno masovnije testiranje, koje će da usledi kada se zdravstveni sistem organizuje.

-Ne sumnjam u službu koja je 24 sata na nogama i mi smo za protekla dva dana testirali 26 lica. Kolege iz bolnica su na prvoj liniji fronta s ovom bolešću i moramo da štitimo sebe i pacijente. U početku je odrađena diferencijalna dijagnostika i teži sličajevi, pogotovu oni sa upalom pluća su testirani. Nema smisla da se šire neke dezinformacije da ZJZ nije hteo nekog da testira ili mu je uskratio to, a da ima tešku kliničku sliku. To je neprimereno, pogotovo ako dolazi iz izvora zdravstvenog sistema. To nije u redu sa kolegama ako su dali takvu izjavu da nisu imali prilike da se testiraju. Kolega koji je testiran danas, kontakt potvrđen, ima febrilnost, ima upalu pluća. Ne verujem da on tako nešto rekao, priča dr Radovanović.

U slučaju sars2 i covid-19 laboratorijska dijagnostika daje konačnu reč, dok je diferencijalna dijagnostika isključena. Sve druge izjave mogu da se koriste zlonamerno, ističe rr Radovanović i potvrđuje još 3 nova slučaja novog korona virusa u Ćupriji, odnosno ukupno 10, dok je u Paraćinu 3 i po jedan u Svilajncu, Rekovcu i Jagodini.