Skupština Srbije potvrdila je odluku o vanrednom stanju i Zakon o potvrđivanju uredbi koje je Vlada, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja. DJB podneo Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti vladinih uredbi i masovno kršenje ljudskih prava. Vučić: Ustav nije prekršen. Đilas o SNS kontraprotestu: Ovo nije politika, ovo je ludilo

Poslanici su potvrdili 44 uredbe, a 12 uredbi se odnosi na mere za vreme vanrednog stanja.

Usvojen je rebalans budžeta za 2020.godinu, koji se pred poslanicima našao zbog korišćenja sredstava radi otklanjanja štetnih posledica usled epidemije koronavirusa, kao i Uredba o načinu uplate jednokratne novčane pomoći punoletnim građanima u iznosu od 100 evra.

DJB PODNEO USTAVNOM SUDU INICIJATIVU ZA OCENU USTAVNOSTI UREDBI VLADE SRBIJE

Pokret Dosta je bilo (DJB) podneo je Ustavnom sudu Srbije Inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o potvrđivanju uredaba koje je Vlada, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja.

Iz DJB su ocenili da Ustavni sud “više od 40 dana ćuti na grubo kršenje Ustava i pored više zahteva za ocenu ustavnosti i predloga za obustavu izvršenja Odluke o proglašenju vanrednog stanja”.

“Više od 40 dana se masovno krše ljudska prava svih građana Srbije, cela nacija se bez ikakve potrebe drži u kućnom zatvoru, Srbija je jedina država u kojoj parlament nije učestvovao u donošenju odluka iz svoje nadležnosti, a Ustavni sud Srbije je jedini ustavni sud koji je tako nešto dopustio”, stoji u saopštenju.

VUČIĆ: USTAV NIJE PREKRŠEN

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je siguran da Ustav Srbije nije prekršen time što Narodna skupstina nije uvela vanredno stanje pre mesec i po dana, podseća da je u skupštini i tada postojala većina za takvu odluku, te ističe da je to učinjeno kako bi se sačuvala zemlja i životi ljudi.

On je ukazao da ni tada, kao ni sada, nije bilo nikakvih političkih problema ni da skupština donese odluku o uvođenju vanrednog stanja, ali je, kaže, ta odluka doneta kako bi se hitro reagovalo, sačuvala zemlja, poslanici i zaposleni u parlamentu, kao i da bi se pokazalo kolika je ozbiljnost situacije.

U svakom slučaju, kaže, poštovaće se stav Ustavnog suda po tom pitanju.

Đilas o SNS kontraprotestu: Ovo nije politika, ovo je ludilo

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas najavio je večeras da će sutra u 18 časova, kada ponovo počne policijski čas, stajati ispred Skupštine Srbije sa drugim članovima opozicije i na taj način iskazati protest protiv “ludila i diktature u kojoj živimo”.

“Kamioni sa ozvučenjem, u vreme policijskog časa kada je Srbija zatvorena dobili su dozvolu da se kreću i da emituju istu poruku”, rekao je on, podsećajući da su to slušali građani Srbije, “građani moga grada”, da je to slušala njegova majka, ali na sreću nisu čula njegova deca.

Prema njegovim rečima, to je urađeno po direktnoj naredbi Aleksandra Vučića i to govori o njemu kakav je čovek i na šta je sve spreman.

“Dok se kamioni sa ozvučenjem sa kojih se ori da sam ja lopov slobodno kreću dok ste vi zatvoreni, dok sam ja zatvoren, ja nemam nikakvu mogućnost, kao ni prethodnih osam godina, da se od ovoga odbranim”, istakao je Đilas.

“Zato obaveštavam Aleksandra Vučića da ću večeras u 18 časova, kada ponovo počne bezumni policijski čas stajati ispred Skupštine Republike Srbije i to će biti moj protest protiv ovog ludila”, poručio je lider SSP-a