HILANDAR- U Hilandaru je služen moleban za Bogom blagosloven i uspešan početak obnove manastirskih konaka Dohije i Igumenarije sa paraklisima Svetog Dimitrija i Svetog Save Srpskog. Time je obnova Hilandara od posledica velikog požara iz 2004. godine ušla u završnu fazu.

Projekat obnove ovog dela manastirskog utvrđenja je odobren od strane nadležne grčke službe KeDAK 15. juna 2020. godine.

U okviru manastirskog kompleksa konstruktivno najlošija situacija je u njegovom jugozapadnom delu. Ovu oblast čine objekti od kule Sv. Đorđa do Dohije (uključujući i ove objekte) i u nju bi trebalo uključiti i drugu pripratu Sabornog hrama. Zajednički problem na svim ovim objektima su deformacije na konstruktivnim elementima, izazvane problemima na temeljima i zemljištu ispod objekata. U toku obnove, ove zone, 2020. godine, neophodno je sanirati probleme na temeljima i drugim konstrukcijama svih ovih građevina, jer su oni i bili glavni uzrok požara 2004. godine.

Objekti koji su predmet ovog projekta su poslednji iz izgorele celine manastira a takođe predstavljaju i mesto odakle je požar potekao – objekat Igumenarije. Nalaze se u starijem delu manastirskog kompleksa. Igumenarija je deo srednjovekovne celine iz vremena Sv. Save i Sv. Simeona -početak 12. veka, dok Dohija predstavlja njegovo prvo proširenje, najverovatnije iz perioda pre velikog građenja -krajem 13. i početkom 14. veka u vreme Svetog Kralja Milutina