SVILAJNAC-Ispred spomenika Mari Resavkinji danas je obeležen dan oslobođenja Svilajnca. Svilajnac je u Prvom svetskom ratu oslobođen 27. oktobra 1918. godine kada su srpski i francuski vojnici proterali deo nemačke 217. divizije i ušli u grad. Na isti dan 27. oktobra 1915. godine Svilajnac je i okupiran. Ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su zamenica predsednika opštine Svilajnac, Dragana Radević, vojni ataše Francuske u Srbiji colonel Laurent Vonderscher, predsednik SO Svilajnac Miroslav Marinković, predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca Stevan Sinđelić.

-Prvi put sam u Svilajncu i predstavljam ambasadora Francuske, koji trenutno nije u Srbiji ali će doći u Svilajnac početkom novembra. Velika mi je čast da odam počast francuskim i srpskim vojnicima, a naročito ispred spomenika Mare Resavkinje koja je simbol slobode i nade. Oktobar i novembar su meseci žrtvovanja naših naroda i zato se treba sećati podviga i žrtava, rekao je vojni ataše Francuske u Srbiji colonel Laurent Vonderscher
Spomenik poginulima podignut je 1926. godine. Na mermernom postamentu urezana su imena i postavljene fotografije izginulim ratnicima iz Resave. U oslobodilačkim ratovima od 1912 do 1918 godine poginula su 353 vojnika iz Svilajnca.
-Emotivan sam danas, jer u Svilajncu nema kuće iz koje bar jedan muškarac nije poginuo i dao svoj život za slobodu svih nas. To se isto desilo i u drugom svetskom ratu. Nema kuće i familije iz koje bar jedan mušakarac nije poginuo. Zato komunizam posle drugog svetskog rata nije imao uspeha u napretku. Nije politički korektno reći, ali je to istina. Uspeli smo da sačuvamo prijateljstvo sa Francuzima i mnogo je čvršće nego u drugim krajevima Srbije, jer je general Tranije ovde umarširao. Francuzi su 2014. godine u vreme poplava doleteli u Svilajnac i pomogli. Pola stanovništva je steklo imetak tamo i ovde uložilo novac. U naše prijateljstvo su utkani velika ljubav, poštovanje i napredak. Po očevoj strani trojica braće borila su se u Velikom ratu, Đorđe je sahranjen u Plavom grobnici, moj deda Radisav, koji je bio na oporavku od ranjavanja u Bizerti, i Steva su se vratili u Srbiju, rekao je predsednik SO Svilajnac Miroslav Marinković,
Na današnji dan, pre 105 godina, upadom nemačkih i austrougarskih snaga Svilajnac je u okupiran. Početkom 1916. godine upravu nad Svilajncem preuzima bugarski okupator koji čini zlodela prema stanovništvu i pokušava da ga nasilno asimiluje. Takođe, na današnji dan, 1918. godine, Svilajnac je oslobođen ulaskom francuskih trupa predvođenih generalom Tranijeom. U znak sećanja Svilajnčake su mu darivale izvezenu zastavu koja se čuva u porodici Tranije.