JAGODINA- Jagodinsko komunalno preduzeće Standard, jedno od najuspešnijih u toj delatnosti u Srbiji, danas je predsedniku Skupštine grada Draganu Markoviću Palmi predstavilo savremenu tešku mehanizaciju i plan novih investicija u vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda vredan 24 miliona evra. U poslednjih 15 godina kompletno je zamenjen vozni park teške mehanizacije uz pomoć lokalne samouprave i iz sopstvenih sredstava. Nedavno je nabavljen novi kamion koji omogućava čišćenje tokova drugog reda.

-Nabavkom novih mašina preduzeće je počelo samostalno da zarađuje za zarade zaposlenih jer je preuzelo radove za koje su angažovani iz lokalne samouprave. Da toga nije bilo 80 odsto zaposlenih bi ostalo bez posla. Obezbebeđeno sigurno vodosnabdevanje za više narednih decenija vredno 4,5 miliona evra iz sopstvenih sredstava. Polovina gradova nemaju sigurno snabdevnje vodom. Rešen je problem bezbednog deponovanja smeća saradnjom sa firmom Por, sada želimo da recikliramo staru deponiju kroz izdvajanje sekundarnih sirovina,  proizvodnju struje i toplotne energije, rekao je Marković .

Za novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda i odvajanje kišne o fekalne kanalizacije u gradu, izgradnju prve faze kanalizacije u Ribaru i Rakitovu, Nemačka razvojna banka obezbediće 22 miliona evra, a 95 odsto je najverovatnije grant, odnosno bespovratna sredstva.

-Danas je dobijena studija o izvodljivosti, sledi projektovanje i krajem ove ili početkom naredne godine može  da počne realiazcija, rekao je direktor Dragan Lukić.

Pored toga, od Kancelarije za javna ulaganja očekuje se dozvola za početak radova na izgradnji vodovoda u Trnavi i Donje Majuru u vrednosti 40, kao i zamena čeličnog cevovoda Ribare –Jagodina  oko milion evra