SVILAJNAC- U ponedeljak 12. jula u 20 sati održaće se koncert klasične muzike na maloj letnjoj sceni Centra za kulturu Svilajnac, na kome će nastupati poznati evropski mezzo sopran Jana Spasojević, inače rodom iz Svilajnca.

Jana Spasojević pohađala je čuveni Prajner Konzervatorijum u Beču u klasi poznate sopranistkinje Margarete Kirijaki, a master studije završila je na Čengdu Univerzitetu u Kini, kao nosilac stipendije kineske vlade u klasi renomiranog tenora Oktavija Arevala. Svoje školovanje započela je u Svilajncu u muzičkoj školi Božidar Trudić, a profesionalne koncerte imala je na scenama Narodnog pozorišta i teatra Madlenianum. Višestruko je nagrađivana na domaćim i inostranim takmičenjima u solo pevanju. Naročito joj je draga nagrada srebrne matrjoške i laureata drugog stepena na Boljšoj festivalu na Mokroj Gori.

Kao solista nastupala je na mnogim velikim i značajnim scenama u zemlji i inostranstvu, od kojih izdvaja mnogobrojne koncerte u Erbar sali u Beču, koncerte u Albert Holu u Kanberi, prestonici Australije i mnogobrojne koncerte u Kini u gradovima Čengdu i Pekingu.

Koncert će održati u pratnji Dušana Grozdanovića na klaviru, a specijalni gost je violinista Spasoje Spasojević.

Mala letnja scena Centra za kulturu Svilajnac je novosređeni prostor na platou pored zgrade Centra za kulturu, preuređen i namenjen za letnje kulturne događaje – koncerte klasične muzike, dečije predstave, izložbe… Krasi ga mural dugačak 19 metara, koji je autorski rad „Svilartista“ – grupe mladih umetnika iz Svilajnca.

Koncertom Jane Spasojević otvara se manifestacija Zabavno-kulturno leto 2021. u okviru koga će publika celog regiona moći da uživa u nizu kulturnih dešavanja i sadržaja tokom jula i avgusta.