DESPOTOVAC- Sindikat devet rudnika jamskom proizvodnjom uglja JP PEU Resavica saopštio je da su danas ministarstva rudarstva i energetike i finansija prihvatila sve zahteve rudara za povećanjem zarade i cene toplog obroka, kao i rudne rente, što je uslovilo donošenje odluke o prekidu obustave proizvodnje uglja, koja je počela u ponedeljak.

-Prezadovoljni smo i zahvaljuemo se ministroma Dubravki Đevodić i Siniši Malom koji su bili na današnjem sastanku. Pored zahveta vezanih za socijalni položaj rudara, prihvaćen je i zahtev da se od juna započenu razgovori o budućnosti podzemne eksploatacije uglja. Prekidamo štrajk još danas i nastavljamo proizvodnju, rekao je predsednik Sindikata Nebojša Milenković.

Rudari su isticali da je njihova prosečna zarada 65.000 dinara i da je niža od državnog proseka koji je oko 75.000, a da početnici imaju oko 50.000. Takođe su poredili svoju naknadu za topli obrok u visini od 200 dinara dnevno sa zaposlenima u EPS gde je 400. Kako nezvanično saznajemo, zaposleni u jamskim rudnicima uglja od janura će dobiti povećanje zarade od 20 odsto i nadoknadu za topli obrok 400 dinara dnevno. Do sada je oko 3.500 zaposlenih u rudnicima dobijalo subvencije u visini od 40 miliona evra.