JAGODINSKI TIL – JEDINA PORODIČNA KNJIŽARA JUŽNO OD BEOGRADA

0

JAGODINA-U šest opština Pomoravskog okruga živi oko 300 hiljada stanovnika, a samo dve specijalizovne knjižare za prodaju knjiga Til i Laguna. Til je među retkim, možda i jedina porodična knjižara južno od Beograda.Inače, ta knjižara postoji 16 godina.

-Od ozbljnih autora najviše su tražena dela Orhana Pamuka, ali najuktelnija je beletristrika i tu prednjače Vedrana Rudan, a od domaćih  Vanja Bulić. Knjige se prodaju cele godine, ali malo veće je interesovanje u vreme Sajma knjiga. Til je jedina porodična knjižara u Pomoravlju, možda i južno od Beograda, a od lanaca knjižara  tu je još Laguna, ali to su samo dve knjižare specijalizovane za prodaju knjiga u celom regionu. Čitaoci dolaze iz drugih gradova po knjige. Publika je šarolika, srednja generacija najviše čita. Porodično knjižarstvo teško opstaje u ovim vremenima, dok je sa lancima knjižara drugačija priča, kaže prodavačica u Tilu Lorika Janković.

Lorika Janković
Lorika Janković

Ona navodi duhovit primer nebrige prema porodičnim knjižarama, a to je da su sajamske ulaznice Tilu stigle u ponedeljak, dan posle završetka Sajma knjiga.

-U današnje vreme knjižare su se pomalo pretvorile i u prodavnice rođendanskih poklona. U njih se odlazi kada nekom dragom treba kupiti nešto lepo, pa su tu i lepe sveske, rokovnici, ukrasni papiri, čestitke, mašne, čajnici, šarene šolje, ogledalca i druge sitnice. Drugi tip knjižare je prodavnica papirne galanterije i školskog pribora. Tu knjiga gotovo da nema. Možda je ono što nam nedostaje je knjižara u kojoj bi se prodavale samo knjige, sa udobnim punktovima gde se može sesti , prelistati, pročitati neki pasaž pre kupovine… Odlična je knjižara Til i pravi primer. Možda ne treba oporezovati porodične knjižare ili ih na neki drugi način podsticati da opstanu. A ono čega skoro uopšte nema, to su knjižare specijalizovane za stručnu literaturu za određene oblasti, ističe profesorka Srpskog jezika na Fakuletu pedagoških nauka dr Ilijana Čutura.

Nema komentara

Ostavite komentar

dvadeset + 1 =