KABLOVI U STEČAJ DILEMI – KRAJNJI ROK 3. FEBRUAR

17

JAGODINA-Zaposleni u Kablovima iz Jagodine nalaze se pred dilemom, jer je Ministartsvo privrede ponudilo dva scenarija Unapred pripremljeni progam reorganizacije-UPPR ili Program reorganizacije-PR, konačan odgovor treba da se dostavi do 3 februara, tako poslovodstvo preduzeća predstavilo na sastanku sa sindikatima trenutnu situaciju. Potencijalnih kupaca ili strateških partnera za Kablove nema ,,ni na vidiku“, saopšteno je iz ministarstva poslovodstvu Kablova. U tom preduzeću zaposleno je 1.300 radnika.
-Do 3 februara treba da odlučimo između UPPR ili PR, tačno je da nema interesovanja za Kablove. Obe ponude su teške i gotovo neostvarive, jer predviđaju praktično proglašenje stečaja, odnosno drastično smanjenje broja radnika ili odlazak svih radnika iz fabrike. Dugovi su 110 miliona evra od toga se radnicima duguje preko 30 miliona evra. Pokušaćemo, po ugledu na Prvu petoletku, da napravimo dogovor sa radnicima da uzmu socijalni program i naprave konzorcijum koji bi zakupio hale od države i nastavio proizvodnju kablova u Jagodini, kažu sindikalci te farbike.
Sa druge strane već treći dan traje obustava rada u Matičnoj fabrici, jedinoj celini koja proizvodi,dok su zaposleni sa drugih lokacija na plaćenom odsustvu zbog manjka posla. Zaposleni zahtevaju isplatu zarada. Kažu da su u januaru primili po 10.000 dinara i to je akontacija za septembar.

Dragan Milanović
Dragan Milanović

-Tražimo zaostale zarade i sredstva za zaštitu na radu, kao i da naš desetočlani Pregovarački tim bude uključen pregovore oko završetka privatizacije. Nemamo poverenje u ljude koji pregovaraju u naše ime, potpuno smo neobavešteni o svemu, ne znamo kakva nam je sudbina. Da li ćemo u stečaj ili ćemo biti prodati, sve je u magli, priča predsednik Pregovaračkog tima Dragan Milanović i napominje da dok poslovodstvo ne započne razgovore o zahtevima radnika neće biti nastavka proizvodnje.
Zaštita računa tog preduzeća zakonom je oročena do 31 maja i tada se aktiviraju potraživanja u visini od 120 miliona evra.

17 Komentari

 1. Informacija Ministarstva privrede da nema zainteresovanih kupaca za Fabriku kablova iz Jagodine je potpuno netacna jer MOJ KONZORCIJUM TRIFUNOVIC CABLOVI ZELI DA KUPI Fabriku da bi zadrzao radnike i da fabrika ne ode u stecaj jer bi time propao ceo grad.

 2. Zalosno , ali istinito.Kolike su kamate na obaveze prema drzavi i radnicima , kolika su potrazivanja iz Iraka , gde su zavrsila i kako ? Pitanja na koje treba dati odgovore i zasto se kasnilo sa privatizacijom po celinama , ko je to kocio i „cuvao“ kravu muzaru.Krava je presusila i nista nema od naplate , tako da ce svi da ostanu kratkih rukava.
  Fabriku dati sadasnjim i bivsim radnicima , entuzijastima , izbaciti politiku iz hala ,kredit sansu i tocak se pokrece .

 3. U nastavku komentara S.Trifunovica od 26-01-2016.goda, na osnovu dopisa koji je upucen ministru za privredu,gospodinu Serticu,pocetkom ove godine a i Drzaavnom sekretaru,g-dinu,D.Stevanovicu u trecem kvartalu prethodne godine a pre toga i Direktoru Agencije za privatizaciju ,g-dinu,Ljubisi Subari poslaao sam POZIV svim sada zaposljenim radnicima FKS i radnicima koji su napustili preduzece iz bilo kojih razloga a preduzece im je ostalo duzno po osnovu neispunjenih obaveza po kolektivnom ugovoru,da se prijave za clanove konzorcijuma ,,TRIFUNOVIC-KABLOVI „koji je formiran od strane jedne americke i dve domace firme pod sledecim uslovima:
  – prvo,svaki zaposleni radnik,ukoliko ovaj konzorcijum uspe u svome poduhvatu privatizacije,stice neotudivo pravo ocuvanja svoga radnoga mesta ili bilo kojeg drugog u okviru kvalifikacije koju poseduje,
  – drugo,stice suvlasnicko ucesce u buducem preduzecu,najverovatnije AD u visini pripadajeceg socijalnog programa u slucaju da je napustio preduzece/prodao drzavi svoje radno mesto/i to na teret novoformiranog preduzeca,odnosno konzorcijuma a ne na teret drzave,
  – trece,sa procentualnim iznosom svoga ucesca u ukupnom vrednosnom iznosu preduzeca svaki buduci clan konzorcijuma stice pravo na dividendu po osnovu ostvarenog profita preduzeca ukoliko profita bude bilo,
  – cetvrto,licna primanja svakog clana konzorcijuma iz radnog odnosa bice uredena kolektivnim ugovorom ili bilo kojim drugim sada vazecim pravnim dokumentom koji ce predstavljati sastavni deo ugovora o radu i prema kome ta primanja ne mogu biti manja od republickog proseka,ne racunajuci eventualna primanja na ime prifita ,odnosno dividende i sl.
  – peto,svi radnici koji su iz bilo kojih razloga napustili preduzece uclanjenjem u ovom konzorcijumu sticu pravo na akcije u visini utuzenog potrazivanja,bez kamata a samim tim i suvlasnistvo na deo imovine ovoga preduzeca
  Ovaj poziv poslat je svim radnicima FKS-a, na zahtev mnogih od njih,sa rokom izjasnjavanja od mesec dana i u zavisnosti od njihovog odziva bice odrdena struktura samog konzorcijuma ,sa odredenim vecinskim brojem radnika.
  Ministar za privredu je upoznat,iako nije smatrao za poterbno da potvrdi prijem dopisa u kome je konzorcijum ponudio:sve neophodne intelektualnu usluge i materijalno-finansiske pogodnosti za predvideni obim proizvodnje koji je u odnosu na sadasnji nivo ostvarenja 3-3,5 puta veci isto kao i finasiski efekti koji su u direktnoj korelaciji sa postignutim obimom proizvodnje koji omogucuje ispunjenje svih obaveza,bez icije pomoci a posebno bez pomoci drzave koja u ovom aranzmanu moze jedino da ocekuje ono sto joj po zakonskim propisi-
  ma pripada,umesto da i dalje daje kao sto je do sada cinila na teret poreskih obaveznika.

  • gospodine Trifunovicu pa zar mislite da smo mi radnici kablova toliko naivni.Takve ponude koje vam vi nudite mnogi su nam nudili tj.suvlasnici fabrike SAMO da vam damo nasa potrazivanja i nista vise ,ma nemojte nam reci,samo toliko,mi mislimo da je ipak bolje da mi taj nas socijalni program i potrazivanja zadrzimo za nas a vi gospodine ako hocete da kupite fabriku kablova vi je kupita pa ako smo vam potrebni vi nas zovite da radimo posteno i posteno da nam se plati.Takve ponude smo imali i za tuzbe za ratne dnevnice pa ne dobismo ni dnevnice vec dadosmo po 200 dinara lopuzi nekoj od advokata,a plasim se da fabrika ne prodje kao zelezara i mnoga druga preduzeca u ovoj usranoj zemlji,izvucete sto se god moze od firmi koje kupe GAZDE pa onda ostavite je drzavi na teret a radnike niko i ne pominje .zalosno i bedno.

  • aham a sad jedno pitanje za vas Gospodine Trifunovicu
   a sta je sa nama radnicima koji nemamo pravo na socijalni program
   a vi pominjete ovde zajednicka ulaganja, pa odakle nama pare da ulozimo u tu firmu a radimo u istoj i da zadrzimo svoja radna mesta ???

 4. Uvezi komentara g-dina Tome,konzorcijum,,TRIFUNOVIC-KABLOVI“od buducih clanova ne trazi nista vise do da budu njegovi clanovi i da zajednickim snagama odbrane ovo preduzece od stecaja i likvidacije.Za uzvrat konzorcijum im nudi rad za dobaru platu i to mnogo bolju od ove koju sada imaju i mnogo veca prava od sadasnjih.Nikakva potrazivanja niti bilo sta drugo konzorcijum ne trazi ali zato nudi suvlasnistvo i dividendu na osnovu toga.Treba pazljivo prouciti kmentar konzorcijuma od 28.01.2016.godine

  • GOSPODINE TRIFUNOVICU MI SMO SE NAUCILI NA NASIM A I TUDJIM GRESKAMA PRIMER SU VAM RADNICI RESAVE KOJI SU IMALI SLICNU PONUDU DA SE ODREKNU POTRAZIVANJA ZARAD NOVOG VLASNIKA I ONDA CE DA IM CVETA CVECE A ONO POSLE MESEC DANA NAROD OSTA I BEZ POSLA I BEZ POTRAZIVANJA,I DA VAS PITAM NA STA STE MISLILI U KOMENTARU IZNAD KADA STE NAPISALI:-NIKAKVA POTRAZIVANJA NITI BILO STA DRUGO KONZORCIJUM NE TRAZI ALI ZATO NUDI SUVLASNISTVO I DIVIDENDU NA OSNOVU TOGA:MOLIO BIH DA MI OBJASNITE STA STE PODRAZUMEVALI POD RECENICOM NA OSNOVU TOGA?AH DA ,DA VAS PITAM GDE STE VI BILI SA VASOM PONUDOM DO SADA, ZASTO SE NISTE POJAVILI RANIJE,DA LI VAS JE NEKO NAMERNO SPRECAVAO ILI STE CEKALI PRAVI POVOLJAN TRENUTAK? PS.MOLIO BIH DA MI ODGOVORITE DALI NAZIV VASE FIRME JE PO VASEM OCU GOSP.SAVI TRIFUNOVICU BIVSEM FINANSISKOM DIREKTORU FABRIKE KABLOVA I DALI DA VAM SE OBRACAM SA GOSPODINE ILI GOSPODJICE?

 5. Sad treba “samo” ubediti ZAPOSLENE da uzmu socijalni PROGRAM i da sve te pare BACE U BUNAR zvani I DO SAD “VEOMA USPESNI MENADZERI”. Pa zar im nije dosta, zar je malo sto su firmu doveli dovde, da je i 1300 zaposlenih problem kao visak. Zar su zaboravili da je nekad firma poslovala sa 10000 zaposlenih i nije bilo viska; zar su zaboravili da su obecavali da kad se rese viska socijalnim u 2015. (njih 700 od 2000 na 1300) da ce firmi da krene, da ce plate da skoce; zar su zaboravili da su koliko juce obecavali izvoz od 50 miliona EUR; zar su zaboravili da su do sad “USPESNO” PRODAVALI IMOVINU FIRME NA KILO (lokomotive, viljuskare, rezervne delove masina), da su prodali nekretninu od 500 m2 na elitnom mestu u Beogradu bud-zasto; zar su zaboravili da su tek isplatili avgust 2015. (sad je skoro februar 2016.); zar su zaboravili da 10 godina nisu isplacivali jubilarne nagrade (od 2004. do 2015.) ; zar su zaboravili da skoro tri godine (oko 30-tak meseci) nisu isplacivali prevoz zaposlenima (sto je cak i kaznjivo po zakonu); zar su zaboravili da su zdravstvene knjizice u nekim periodima bile NEOVERENE jer nisu placali doprinose; zar su zaboravili da fabricki radnici nisu godinama videli regres za godisnji odmor, ni viskove ; zar su zaboravili da su nekad fabrikanti imali prosek primanja veci nego sto je u republici pa su koeficienti za penziju u tim godinama bili iznad 1, a gde su danas (ispod 0,5); zar su zaboravili da nisu povezali radnicima 2012, 2013 i 2015. godinu i da ce im drzava to mozda povezati ali samo na jadan minimalac (0,35 koeficient za penziju). SAD RADNI NARODE AKO SI L** NAVALI I BACI PARE NA TE ZLATNE “MOMKE”, MOZDA TI SE I POZLATI ??????????

 6. OOOO! RADNI NARODE FKS, AKO SI L** NAVALI I BACI PARE NA TE ZLATNE “MOMKE”, MOZDA TI SE I POZLATI ????, ali treba “samo” ubediti ZAPOSLENE da uzmu socijalni PROGRAM i da SVE te pare BACE U BUNAR zvani I DO SAD “VEOMA USPESNI MENADZERI”. Pa zar im nije dosta, zar je malo sto su firmu doveli dovde, da je i 1300 zaposlenih problem kao visak. Zar su zaboravili da je nekad firma poslovala sa 10000 zaposlenih i nije bilo viska; zar su zaboravili da su obecavali da kad se rese viska socijalnim u 2015. (njih 700 od 2000 na 1300) da ce firmi da krene, da ce plate da skoce; zar su zaboravili da su koliko juce obecavali izvoz od 50 miliona EUR; zar su zaboravili da su do sad “USPESNO” PRODAVALI IMOVINU FIRME NA KILO (lokomotive, viljuskare, rezervne delove masina), da su prodali nekretninu od 500 m2 na elitnom mestu u Beogradu bud-zasto; zar su zaboravili da su tek isplatili avgust 2015. (sad je skoro februar 2016.); zar su zaboravili da 10 godina nisu isplacivali jubilarne nagrade (od 2004. do 2015.) ; zar su zaboravili da skoro tri godine (oko 30-tak meseci) nisu isplacivali prevoz zaposlenima (sto je cak i kaznjivo po zakonu); zar su zaboravili da su zdravstvene knjizice u nekim periodima bile NEOVERENE jer nisu placali doprinose; zar su zaboravili da fabricki radnici nisu godinama videli regres za godisnji odmor, ni viskove ; zar su zaboravili da su nekad fabrikanti imali prosek primanja veci nego sto je u republici pa su koeficienti za penziju u tim godinama bili iznad 1, a gde su danas (ispod 0,5); zar su zaboravili da nisu povezali radnicima 2012, 2013 i 2015. godinu i da ce im drzava to mozda povezati ali samo na jadan minimalac (0,35 koeficient za penziju). I SAD RADNI NARODE AKO SI L** NAVALI I BACI PARE NA TE ZLATNE “MOMKE”, MOZDA TI SE I POZLATI ???? !!!!! ?????

 7. Savo, malo realnosti ti treba u ideji za tvoj konzorcijum. Cinjenica je da Holding ima mnogo radnika, stare masine koje imaju veliku potrosnju el. energije i jos mnogo drugih problema i da sa ovim prometom NE MOZE da opstane. Slicna ali daleko manja fabrika iz Bosne ima promet 40 mil Eur i 80 radnika, FABRIKA KABLOVA ZAJEČAR ima manje od 300 radnika i promet od oko 60 mil EUR i iskazan gubitak, itd. Vremena su se promenila.
  Vecina ino kupaca je izgubljena a i oni kupci koji bi hteli da kupuju u Holdingu moraju da daju AVANS, a gledano iz njihove perspektive daju ga firmi koja je prezadužena i koja u kontri ne može dati bankarske garancije. Kod bilo koje ino fabrike mogu dobiti robu na odlozeno. Sto bi neko kupovao kod RIZICNE fabrike i jos davao avans osim ako u kontri ne dobije neku extra cenu a time se ulazi u vrzino kolo gde fabrika treba da radi sa niskim maržama a to ne može postici bez nekog inicijalnog ulaganja u obrtna sredstva. Time ideja o konzorcijumu radnika se cini neodrzivom.
  A i drugo, zasto ste taj nazovi KONZORCIJUM RADNIKA nazvali TRIFUNOVIC KABLOVI osim ako iza Vas ne stoje isti motivi kao i onih koji su unistili fabriku a to je da usicarite sto se moze i posle paljba.

 8. Kakva je ovo tradicionalna demagogija: „konzorcijum im nudi rad za dobaru platu i to mnogo bolju od ove koju sada imaju i mnogo veca prava od sadasnjih“ .
  A kako prijatelju da zaradi neko toliku platu. Prema ovoj gornjoj Milutinovoj racunici ispada da za rentabilan rad fabrike od 1300 radnika treba minimalno 650 miliona EUR prodate robe godisnje…
  Auuu

 9. Pre deset godina 550 radnika kupilo svoje preduzeće, isplatilo ga, investiralo u obnovu voznog parka i utrostručilo kapital

  Kada su pre deset godina ovlašćeni predstavnici radničkog konzorcijuma „Jugoprevoza” (od 550 članova) najavili nadmetanje na aukciji u Agenciji za privatizaciju za kupovinu svog preduzeća, mnogi u gradu pod Bagdalom nisu verovali u takav projekat. Krah mnogih sličnih saobraćajnih preduzeća i posrtanje kruševačkog prevoznika u vreme tranzicije nisu bili preporuka da radnici kupe preduzeće čija je početna cena bila 36.251.000 dinara. Dogodilo se suprotno: 4. novembra 2005. predstavnik „Jugoprevoza”, direktor Života Cvetković okončao je proces aukcijskog nadmetanja, dajući poslednju cenu od 210.000.000.

  Firma je u to vreme imala 770 zaposlenih, što znači da 220 nije ušlo u borbu za kupovinu svog preduzeća. Onda je odustalo još 15 upisanih akcionara, pa je trnovit put od zaključenja ugovora do otplate poslednje, šeste rate, od 405.000 evra 2010. godine, prešlo 535 radnika.

  Generalni direktor Života Cvetković rukovodio je tim preduzećem u vreme izvršenja obaveza iz kupoprodajnog ugovora. On je i danas prvi čovek „Jugoprevoza”, ali ne govori mnogo o pređenom putu i ostvarenom uspehu. Pitamo ga hoće li radnički konzorcijum obeležiti desetogodišnjicu od kupovine firme.

  – Nisam za neka slavlja iako neki smatraju da treba obeležiti deset godina od kupovine. Mi smo prošli težak put i to zahvaljujući jedinstvu u kolektivu, razumevanju suštine radničkog akcionarstva i dobroj saradnji s ovdašnjim sindikatom i bankama, koje su nam verovale. Nije bilo lako kad dođe vreme godišnje rate i kada ljudi treba da donesu novac i uplate ga, a plate su nam, ipak, bile skromne, jer je valjalo da obnavljamo vozni park, da budemo konkurentni i da opstanemo na tržištu. Redovno izmirujemo sve svoje obaveze prema državi, isplaćujemo skromne zarade za oko 550 stalno zaposlenih (oko 36.000,00 dinara u neto iznosu) i, naravno, dividendu akcionarima na kraju godine. Investiranje je, takođe, stalna briga. Nije lako danas uposliti oko 120 naših autobusa dnevno i obezbediti da svi putnici budu zadovoljni – kaže direktor Cvetković.

  U Rasinskom okrugu je „Jugoprevoznik” glavni prevoznik.

  Radnici koji su 2005. pristupili konzorcijumu danas imaju razloga za zadovoljstvo. Oni koji nisu imali dovoljno hrabrosti (ili mogućnosti), sigurno imaju razloga za žaljenje:

  – Ja sam se kao kondukter bez dvoumljenja opredelio za radničko akcionarstvo. Želeo sam da imam svoje akcije i preduzeće na koje može da računa i moja porodica, kao i druge, pri čemu, mislim na zapošljavanje dece. Vidite, ja sam na liniji prema svom selu, Globoderu i nastojim da ničim ne pokažem da imam deo vlasništva u preduzeću koje prevozi moje komšije – objašnjava Gradimir Milićević, koji svakodnevno obavlja posao konduktera na liniji Kruševac–Pasjak–Globoder.

  Privatizacija „Jugoprevoza” smatra se najuspešnijom u Rasinskom okrugu. Bilo je i drugih, ali to preduzeće danas, kada je pred stečajem više ovdašnjih nekada uglednih firmi, spada u najmnogoljudnija.

  – Nema nikakve dileme da je primer privatizacije „Jugoprevoza” pokazao da radnici znaju da gazduju svojim preduzećem. Kada je radnički konzorcijum 28. novembra 2010. godine uplatio poslednju ratu, prema slovu kupoprodajnog ugovora, Kruševac je imao razloga za slavlje. Danas je svako radno mesto jako važno. Zato mi kao sindikat podržavamo sadašnje formiranje radničkih konzorcijuma u FAM-u i Mlinsko-pekarskoj industriji „Branko Perišić”. Nadamo se da primer „Jugoprevoza” neće biti usamljen – kaže Milenko Mihajlović, predsednik Veća Samostalnog sindikata za grad Kruševac i više opština Rasinskog okruga.

 10. DALI FIRMA NOSI NAZIV“SAVA TRIFUNOVIC“ PO VASEM OCU BIVSEM FINANSISKOM DIREKTORU FKSA GOSPODJICE SANJA,I DALI JE VASA FIRMA OSNOVANA U MARTU 2015 GOD?MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE AKO STE U MOGUCNOSTI DA ZNAMO SA KIM IMAMO CAST DA PREGOVARAMO O BUDUCNOSTI FKS-A

 11. Kolege, na zalost Svih nas, Holding ide u jednom pravcu i to vrlo brzo, moj najiskreniji savet je da se pisu pare ma koliko smesna cifra bila, a posle svako na svoju stranu, jer postoji mogucnost da i to ne dobijemo posle marta!!!

 12. Gospodine Trifunoviću, zašto se sa tim predlogom ne pojavite medju radnike da ljudimo pojasnite sta imate u planu sa fabrikom, zasto na neki način se ne pojavite u javnost i objasnite ljudima sta im je ciniti. Jel vam to ne da Vučurovič ( penzioner sa zamrznutom penzijom) koji je na mestu direktora po ugovoru o delu. Ljudi su stavljeni u procep, mnogi od njih ako uzmu program odricu se dugovanja sudskim putem i ostaju na ulici. A oni koji imaju kredite morace od tih para da isplate zaostale rate posto posle nece imati od cega da im skidaju, tako da pojedini ostaju bez icega. a mnogi su u dobrim godinama da uzmemo u obzir godine staza i veoma dobri i cenjeni radnici te isste fabrike GDE CE TI LJUDI POSLE SVEGA. Verovatno na ulicu i da idu na prijeme kod Dragan Markovića – poslednjeg petka u mesecu da bi im on dao 2000 i sta sa tim. I dokle tako. Tako su isto prosle i mnoge firme i ljudi zaposleni u njima “Pivara“, “Pomoravka“, “Žitomlin“, “Minel“. “Mlekara“, “AIK“ i da ne nabrajam vise mnogo njih. Voleo bih da postoji mogucnost da stupim u kontakt sa vama i da mi razjasnite neke stvari jer ovo ne vodi ničemu.

 13. Da nije ovog tzv. konzorcijuma fabrika bi bila na nogama. Upravo ovaj „konzorcijum“ davi fabriku već dve decenije i krade tehnologiju i kupce. Preprodaju fabričke proizvode sa maržom i do 70%. Bilo je probijanja marže i sa trocifenim postotokom. Navrl na sisu pa ne pustaju. Vapi Zabela za vas nekoliko poodavno!

Ostavite komentar

pet + 19 =