KOVILJKA SMILJKOVIĆ-POVRATAK OTETE LJUBAVI

0

JAGODINA-Jagodinska književnica Koviljka Smiljkovića promovisala je svoj novi roman „Povratak otete ljubavi“. Izdavač tog dela Narodna biblioteka u Jagodini iskoristila je priliku da obeleži i 15 godina stvaralaštva Koviljke Smiljković, kao i da čitaoce podseti na njenih 20 romana, od kojih se većina nalazi na vrhu lista najčitanijih knjiga u Jagodini, ali i šire.Na izuzetno dobro posećenoj i medijski propraćenoj promociji o životu i delu autorke govorili su prof. dr Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka, prof. dr Predrag Jašović, kao i Milun Vasić, recenzent i urednik većine knjiga jagodinske autorke. Odlomke iz romana „Povratak otete ljubavi“ čitala je prof. dr Maja Dimitrijević, a program je umešno kao i uvek vodila Jasna Milošević iz Odeljenja za kulturno-obrazovne programe i podsticanje čitanja Narodne biblioteke u Jagodini.

Prof. dr Violeta Jovanović je u emotivno obojenom izlaganju govorila i o profesorskoj karijeri autorke, kao i o izuzetnim uspesima koje je Koviljka Smiljković postigla na mestu direktora Muzeja naivne umetnosti. Profesorka Jovanović je autorkinu biografiju prepoznala kao predložak njenih dela, ali ne mimetički, kao sižejni uzor, već pre kao ono što je najzaslužnije za iskustvenu i emocionalnu obojenost romana i pripovedaka koje su najviše zaslužne za uspehe Koviljkinog književnog stvaralaštva.

Milun Vasić je u svom izlaganju napravio kratku retrospektivu književnog stvaralaštva Koviljke Smiljković akcentujući još jednom kao konstantu njenog pristupa književnosti ljubav prema junacima, razumevanje njihovih postupaka i nepokolebljivu veru u moguću i neizbežnu pobedu dobra. Ono na šta je po prvi put ukazao bila je činjenica da su Koviljkini junaci listom mladi ljudi, ali da se autorka bez problema „stavlja u njihove cipele“ i veoma precizno govori o manam i vrlinama mladosti.

Na kraju ove uspele književne večeri Koviljka Smiljković se zahvalila svima koji su je na njenom književnom putu pratili i još jednom nagovestila mogućnost da se više neće baviti pisanjem.

Nema komentara

Ostavite komentar

jedan + 20 =