LEVAČKI SABOR 48. PUT – PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU

0
Sabor u manastiru Kalenić

REKOVAC-Tradicionalni 48. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja, “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, biće održan 5. i 6. avgusta u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca i na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke.

Dr Aleksandar Đorđević

-Levački sabor je jedan od retkih u Srbiji koji se nije komercijalizovao, čuva na rpavi način tradiciju. Svi organizacioni odbori bavi se tradicijom. U susret 50. saboru pripemamo rekosntrukciju saborišta. Konkurisaćemo za sredstva kod ministarstava za novu pozornicu i celokupno uređenje tog prostora,rekao je predsednik te opštine dr Aleksandar Đorđević.

Svečano otvaranje 48. Sabora narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” predvđeno je za subotu u 18 sati u porti manastira Kalenić, a pozdravne govore održaće predsednik opštine Rekovac dr Aleksandar Đorđević i predstavnik Vlade  Srbije. U nastavku sledi program ,,Ostaviše spomen rodu srpskom” u režiji Marine Končar i Momira Bradića i uz učešće glumaca Momira Bradića, Vesne Pavlović, Nikole Milojevića, Nebojše Vranića i Vladimira Vučkovića. U okviru programa učestvuju i solista Vojislav Spasić i hor AVIA Arhangeli, kao i folklorni ansambli ,,Grozd” iz Aleksandrovca i ,,Tradicija” iz Trstenika. Predhodno će biti otvorena izložba starih i retkih knjiga u okviru koje je poseban akcenat stavljen na izlaganje najmanje knjige na svetu.

Zoran Lazarević

U nedelju 6. avgusta program počinje u 8 časova svetom liturgijom u manastiru Kalenić i nastavlja se u 10 časova otvaranjem izložbe dela sa XXV likovne kolonije u OŠ ,,Dušan Popović,, u Kalenićkom Prnjavoru. Zatim u 11 časova sledi manifestacija ,,Zlatne ruke Levča” u okviru koje se organizuje priprema i degustacija starih jela i izložba domaće radinosti. Zatim sledi takmičenje zdravičara i  ,,Ulica starih zanata” u okviru koje se predstavnjaju udruženja koji neguju stare i umetničke zanate. Centralni deo manifestacije je svečani defile kulturno-umetničkih društava od porte do letnje pozornice na kojoj od 13 časova počinje takmičarski deo nastupom kulturno-umetničkih društava iz Šumadije i Pomoravlja uz revijalni nastup kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva. Program se nastavlja dodelom povelje ,,Brativoje Marković” i izborom za najduži brk i najdužu pletenicu, kao i izborom najlepše saborice i najlepše muške i ženske narodne nošnje.

Pobednici sabora

Kulturni centar i Turistička organizacija opštine Rekovac, pod pokroviteljstvom Opštine Rekovac, pripremili bogat kulturno-umetnički program. Predsaborski dani počeli su danas, 3. avgusta, e XXV likovnom kolonijom u OŠ ,, Dušan Popović,, u Kaleničkom Prnjavoru i nastavljaju se održavanjem osmog po redu takmičenja pevača amatera ,,ZLATNI GLAS SABORA”koje se održava u Domu kulure u Rekovcu 4. avgusta sa početkom od 20 časova. Specijalni gost na takmičenju će biti Vera Matović, koja će tom prilikom održati mini koncert uz pratnju orkestra udruženja estradnih umetnika i izvođača Šumadije ,,Krgujevac concert”.

Nema komentara

Ostavite komentar

5 × četiri =