LEVAČKI SABOR 48. PUT-PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU

0
Branka Đorđević

REKOVAC-Tradicionalni 48. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja, “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, biće održan 5. i 6. avgusta u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca i na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke.

Lejkaši iz Vukmanovca

Svečano otvaranje 48. Sabora narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” je u subotu u 18 sati u porti manastira Kalenić, a pozdravne govore održaće predsednik opštine Rekovac dr Aleksandar Đorđević i predstavnik Vlade  Srbije, zatim sledi program ,,Ostaviše spomen rodu srpskom” u režiji Marine Končar i Momira Bradića i uz učešće glumaca Momira Bradića, Vesne Pavlović, Nikole Milojevića, Nebojše Vranića i Vladimira Vučkovića. U okviru programa učestvuju i solista Vojislav Spasić i hor AVIA Arhangeli, kao i folklorni ansambli ,,Grozd” iz Aleksandrovca i ,,Tradicija” iz Trstenika. Predhodno će biti otvorena izložba starih i retkih knjiga u okviru koje je poseban akcenat stavljen na izlaganje najmanje knjige na svetu.

Najbrk Zoran Lazarević

U nedelju 6. avgusta program počinje u 8 časova svetom liturgijom u manastiru Kalenić i nastavlja se u 10 časova otvaranjem izložbe dela sa XXV likovne kolonije u OŠ ,,Dušan Popović,, u Kaleničkom Prnjavoru. Zatim u 11 časova sledi manifestacija ,,Zlatne ruke Levča” u okviru koje se organizuje priprema i degustacija starih jela i izložba domaće radinosti. Zatim sledi takmičenje zdravičara i  ,,Ulica starih zanata” u okviru koje se predstavnjaju udruženja koji neguju stare i umetničke zanate. Centralni deo manifestacije je svečani defile kulturno-umetničkih društava od porte do letnje pozornice na kojoj od 13 časova počinje takmičarski deo nastupom kulturno-umetničkih društava iz Šumadije i Pomoravlja uz revijalni nastup kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva. Program se nastavlja dodelom povelje ,,Brativoje Marković” i izborom za najduži brk i najdužu pletenicu, kao i izborom najlepše saborice i najlepše muške i ženske narodne nošnje.

Saboraš Slađan iz Miloševa

Kulturni centar i Turistička organizacija opštine Rekovac, pod pokroviteljstvom Opštine Rekovac, pripremili bogat kulturno-umetnički program. Predsaborski dani počinju 3. avgusta otvaranjem tradicionalne XXV likovne kolonije u OŠ ,, Dušan Popović,, u Kaleničkom Prnjavoru i nastavljaju se održavanjem osmog po redu takmičenja pevača amatera ,,ZLATNI GLAS SABORA” koje se održava u Domu kulrure u Rekovcu 4. avgusta sa početkom od 20 časova. Specijalni gost na takmičenju će biti Vera Matović, koja će tom prilikom održati mini koncert uz pratnju orkestra udruženja estradnih umetnika i izvođača Šumadije ,,Krgujevac concert”.

Nema komentara

Ostavite komentar

šest + četiri =