MANASTIR MRZENICA

0

ĆIĆEVAC-Manastir Mrzenica pripada kruševačkoj Eparhiji SPC, a nalazi se u istoimenom selu u Ćićevcu. U toj eparhiji, koju predvodi vladika David,kažu da je prvobitna crkva na ovom mestu izgrađena je u 14. veku, pre Kosovskog boja.

Predanje za ktitora smatra kneza Lazara ili neku visoku ličnost sa njegovog dvora. Manastir su nastanjivali uglavnom kaluđeri sa Svete Gore. Taj prvobitni hram bio je posvećen Sv. caru Konstantinu i carici Jeleni. Današnja crkva izgrađena je 1932. g. Nova crkva podignuta je zaslugom monahinje Teofilije i vernog naroda. Današnja crkva nije živopisna, ali je unutrašnjost ukusno izmolovana. Ikone, postavljene u dva reda na ikonostasu, slikane su neoklasicističkom stilu. Na carskim dverima postoji zapis „N.J.1932“.Uz bok crkve, na južnoj strani nalazi se lepo uređeno odvojeno groblje za monahe i monahinje.U oltaru hrama čuvaju se dva stara četvorojevanđelja, okovana i pozlaćena. Jedno od njih teško je preko 20 kg. Ne postoje sačuvani vredni predmeti koji bi se vezivali za nekadašnju crkvu.
Kraj manastira se nalazi kapela Sv. Petra i Pavla u kojoj izvire voda u narodu veoma cenjena po svojoj isceliteljskoj moći.U blizini Mrzenice, na planini Mojsinje postoji više zapustelih hramova iz raznih perioda, pa i srednjovekovnih. Neki su sačuvani u celini, dok je većina u ruševinama. Većina ovih crkava zaslužuje posebnu pažnju i svakako će u budućnosti biti predmet obimnih istraživanja.

Nema komentara

Ostavite komentar

14 − jedanaest =