NA PROTESTU STAKLARACA 200 OD 800 ZAPOSLENIH – TRAŽE POMOĆ DRŽAVE

0

PARAĆIN-Zbog  najave uvođenje stečaja danas je oko 200 radnika Srpske fabrike stakla, od 800 zaposlenih, protestvovalo ispred glavne kapije tog preduzeća i zahtevalo pomoć države ,,Za spas Staklare”, kako je nazvano protestno okupljanje. Predstečajni postupak je pokrenut zbog duga od preko 35 miliona evra, a u  Privrednom sudu u Kragujevcu za 18. maj zakazano je ročište o postojanju stečajnog razloga i pokretanjnu stečajnog postupka. Stečaj  praktično znači da će se 800 radnika naći na ulici.

-Tražimo da se država uključi u rešavanje problema SFS, jer su na isti način rešeni problemi Smedereva, Bora, Priboja… Paraćin je Staklara. Želim da SFS na isti način plaća račune, kao što ih i mi radnici plaćamo za komunalije. Niko iz stečaja nije izašao kao pobednik, već kao poražen. Nema ozdravljenja u stečaju, već bankrota i gubljenja radnih mesta, rekao je predsednik Samostalnog sindikata Živojin Matejić i dodao da fabrika, koja ima tradiciju od 110 godina, nije kriva za ovakvu situaciju, a pogotovo ne 800 radnika koji treba da idu na biro rada.

Na protestu je rečeno da preduzeće iz Čačka sa dva zaposlena potražuje od SFS sa kamatama 47 miliona evra. SFS, inače, duguje više desetina miliona evra za isporučeni gas i struju. Zbog teške situacije u tom preduzeću sa funkcije direktora smenjena Verica Matković i postavljen Nebojša Bogdanović, kadar SFS.  Ona je na tu funkciju postavljena u oktobru 2015. godine, kada je bugarski tajkun Cvetan Vasilev dotadašnji vlasnik SFS prodao većinski paket akcija srpskom trgovcu oružjem Petru Crnogorcu, odnosno njegovoj firmi ,,CPR Impeks”. Tada je smenjen Boriša Vukovića, nekadašnji visoki funkcioner JUL. Verica je inače supruga nekadašnjeg visokog funkcionera SPS i direktora smederevske Železare Dušana Matkovića.  Uporedo sa promenom direktora menja se i sastav Upravnog odbora na čije čelo dolazi biznismen i sportski radnika Milorad Puštica, te Petrov otac Svetozar Crnogorac. U novombru iste godine beogradska firma „CPR Impeks“, koja se bavi trgovinom oružja i vojne opreme, objavljuje da je novi vlasnik Srpske fabrike stakla, te da je namirila dugovanja SFS, a da je stečaj izbegnut. Ova firma, čiji je vlasnik Petar Crnogorac, potpisala je, stoji u tom saopštenju 16. oktobra 2015 godine ugovor s bugarskom firmom „Glas industri“ o preuzimanju većinskog paketa akcija paraćinske staklare uz obavezu deblokiranja računa, rešenja problema stečaja i omogućavanja redovne proizvodnje i funkcionisanja fabrike. Trenutno konzorcijum Rubin-Glass indust ima 67 odsto akcija SFS, dok je 32 odsto akcija Glas industry AD blokirao stečajni upravnik Korporativne banke u Sofiji .
„CPR Impeks“ je tada uplatio nešto više od 600 miliona dinara za akutne obaveze SFS koje su pretile da preduzeće oteraju u stečaj. Tada je ta fabrika dugovala 12 miliona evra namenjenih firmama i bankama-poveriocima i još devet miliona evra za pokriće dugovanja za struju i gas. Stari dug za gas iznosio je 32 miliona evra. Vlasnik ,,CPR Impeks” je Petar Crnogorac, sin Svetozara Crnogorca, bivšeg direktora „Zastava oružja“.

– Za mesec dana naše firme ‚CPR Impeks‘ i ‚Tehnoremont‘ uspele su da spreče stečaj fabrike, da se juče posle više od godinu dana deblokira žiro račun firme i izvrše sve obaveze prema državi, isticano je u tadašnjem saopštenju.
Agencija za privatizaciju je u junu te godine priznala da je Vasilev  ispunio investicione obaveze iz ugovora do 2012 godine.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

devet − 5 =