OBELEŽENO 211. GODINA OD BOJA NA IVANKOVCU – PRVA SRPSKA POBEDA NAD TURSKOM VOJSKOM

0

ĆUPRIJA-Povodom 211. godina od prve pobede Srpskih ustanika nad regularnom Turskom vojskom na lokalitetu Šančevi u Ivankovcu kod Ćuprije, danas je služeno opelo sveštenika SPC za poginule i održana državna ceremonija koju je organizovao vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović i predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić položili su vence.


-Danas su nam potrebni Miloševa mudrost, kao i junaštvo Milenka i Karađorđa. To je oružje za očuvanje slobode i teritorije Srbije. Uvek smo dovođeni u situaciju da se branimo, nismo odlučivali o ratu, uvek su nam ga nametali i uvek smo bili na pravoj strani. Ponos je reč koja nas opisuje dok stojimo na ovom svetom mestu. Ponos je sećanje na sve one koji su u boju na Ivankovcu i svim bojevima za slobodu Srbije hrabro dali živote. Znali su da će da ginu, pamtimo junaštvo koje su iskazali u borbi za slobodu. Kroz odluku da li će biti roblje ili slobodni, ljudi su postajali junaci i vođe, rekao je Popović.

Na spomenik Milenku Stojkoviću i poginulim ustanicima na lokalitetu Šančevi na Ivankovicu položeni su venci Vojske Srbije, Subnora i predstavnika Ravnogorskog pokreta,a scenski prikaz delo je muzičko-glumačke grupe Avangarda.

-Okupili smo se na mestu velikog boja na Ivankovcu, jer smo želeli da pokažemo svima da nam je istorija važna. Srpski ratnici su nam darivali slobodu i to je osnova ljudskog društva. Danas Vlada Srbije vodi politiku stabilnosti i pomirenja u regionu, rekao je Erić.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao 18. avgusta 1805. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.


Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu srpski ustanici su pružili primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća. Obeležavanje Boja na Ivankovcu završeno je promocijom knjige Ivankovačko vrelo leto, preminulog autora Radivoja Packa Miladinovića.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.

 

 

Nema komentara

Ostavite komentar

17 − sedam =