OBELEŽNO 119 GODINA OBRAZOVANJA UČITELJA U JAGODINI – POČASNE DIPLOME VLADETI JEROTIĆU I VASILU HADŽIMANOVU

0
Dekanka prof dr Violeta Jovanović i Vasil Hadžimanov

JAGODINA-Svečanom akademijom obeležen 24. Dan Fakulteta pedagoških nauka i 119 godina obrazovanja učitelja u Jagodini, tim povodom akademiku Vladeti Jerotiću uručena je Počasna diploma Narodni učitelj, dok je diplomu magister humanitas primio Vasil Hadžimanov.

-Posebna počast jer sam nazvan Narodnim učiteljem. Jagodinu volim zbog mog bavljenja tzv. slikarima naivcima, u blizini je i manastir Jošanica sa očuvanim freskama sa kraja 14. veka. Nisam u godinama kada mogu da idem van Beograda, ali želim da imamo narodne učitelje i posle mene. Važno je da ostane tradicija, jer sve što traje u Srbiji treba hvaliti, rekao je prof dr Jerotić u video poruci.

Prethodnih godina je ovo priznanje dodeljeno književnicima Dobrici Eriću i Slobodanu Rakitiću, slikaru i dugogodišnjem dekanu Fakulteta Sretku Divljanu, novinarima Živoradu Žiki Nikoliću i Nenadu Ristiću i piscu Milisavu Saviću.

-Iznenadio sam se kada sam dobio divno priznanje, jer ne radim ovo zbog nagrada, ali svako znači i nekako ukaže da si dobrom putu, nameravam da nastavim tim putem. Fakultetu želim da nastavi ovako divne tradicije i rad, koji je za svako poštovanje i pohvalu, istakao je Hadžimanov prilikom uručivanja priznanja Magister humanitas.

Priznanje je ustanovljeno 2015. godine i tada dodeljeno pesniku i romanopiscu Marku Šeliću Marčelu, a nosilac ove diplome za 2016. godinu bio je „ambasador srpske trube”, Dejan Petrović. Svi dosadašnji laureati održali su humanitarne koncerte na Fakultetu pedagoških nauka i tako podržali akciju za obnovu stare zgrade Učiteljske škole.

-Doprinosi i dometi ovog fakulteta prosto fasciniraju, a sve to zahvaljujući dekanu, profesorima i studentima. Čestitam na izuzetnim dostignućima. Ne može lako da se nabroje svi uspesi, treba mnogo vremena da se to uradi, rekao je prorektor Univerziteta u Kragujevcu prof dr Živoslav Jerinić.

-Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini u ovom trenutku studira preko 1.800 studenata. Fakultet svoj razvojni put temelji, pre svega, na naučnoj i stručnoj saradnji sa prestižnim nacionalnim, evropskim i  svetskim univerzitetima. Kvalitet rada se zasniva na brizi o kvalitetu nastavnog kadra, inoviranju studijskih programa, kao i kapacitetu za izvođenje nastave i razvijanju potencijala studenata, kazala je dekanka prof dr Violeta Jovanović.

Zahvalnica i poklon fakulteta uručeni su prof dr Margit Savović, koja je odskora u penziji.

-Sećam se 2006. godine u jednom od najtežih trenutaka moje karijere, kada sam mislila da se ceo srušio, stigao je telefonski poziv iz Jagodine ,,dođi da radiš kod nas“. Moja egzistencija je spasena, hvala vam, kratko je kazala Margit Savović.

-Ovaj fakultet je institucija kojom se Jagodina ponosi. Nastavljate epohalno delo širenja i prenošenja znanja koje su započeli prosvetitelji Sveti Sava, Dositelj i utemeljitelj ove ustanove Sreten Adžić, istakao je gradonačelnik Ratko Stevanović.

Nagrade, zahvalnice i pohvale dodeljene su profesorima, arhitekti, studentima i medijima. Obeležanju dana fakulteta prisustvovali su predsatvnici srpskih kulturnih i obrazovnih ustanova iz Budimpešte i Deske, Visoke škole „Jožef Etveš“ iz Baje, kao i diplomate ambasade SAD u Beogradu. Stihove i prozu govorili su studenti, nastupio je hor studenata i profesora, orkestar i folklorni ansambl fakulteta.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

šest + jedan =